Márki-Zay Péter: Trianon után az ország első számú vezetője egy hektárral sem gazdagodott

A trianoni békediktátum aláírásának 103. évfordulóján, a Nemzeti Összetartozás Napján koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a hódmezővásárhelyi önkormányzat. A város polgármestere elődeink erkölcsi példamutatására, az alpolgármester a magyarság jelenlegi megosztottságára hívta föl a figyelmet.

–  Százhárom év után is újra és újra tanulságokat, iránymutatást keresünk a történelemből. A legfontosabb tanulság talán az, hogy amit akkor elszenvedtünk, azért volt, mert Magyarország a történelem vesztes oldalán állt. Az kell vezéreljen bennünket, hogy mi hogyan tudunk tanulni a történelemből. Hogyan tudunk végre a történelem győztes oldalára kerülni. Elődeink egy olyan erkölcsi és szellemi példamutatást is adtak, amellyel akkor Magyarország kiemelkedő teljesítményekre volt képes gazdaságilag és szellemileg egyaránt. Nobel díjasaink jelentős részben ekkor alkottak. Az akkori oktatás csúcsteljesítményre volt képes, vívmányai a későbbi évtizedekre is hatást gyakoroltak. Emellett egy erkölcsi példamutatást is felállított nekünk ez a korszak. Például Horthy Miklós kormányzósága alatt pontosan ugyanazt a kétszáz kataszteri hold földet birtokolta Kenderesen. Huszonnégy év teljhatalmú uralkodása után ez a magyar vezető egy hektárral sem gazdagodott, miközben az ország fejlődött, innovációk, találmányok segítették elő az ország gyarapodását. Ez idő alatt ország első számú vezetője egy fillérrel nem lett gazdagabb. Azt gondolom, ez az erkölcsi magasság részben magyarázza is azt, hogy hogyan lehetett Magyarország szellemi- és kultúrfölényben, illetve gazdasági értelemben is győztese ennek a Trianont követő időszaknak – mondta Márki-Zay Péter.

– Tizenkét évvel az egyszerűsített honosítási eljárás és a kettős állampolgárság bevezetését követően az az érzés nehezíti meg a lelkünket, hogy a határon túli magyarjaink ismét távolodnak. Úgy tűnik, hogy az anyaországi és a határon túli magyar közösségek viszonya a történelmi, kulturális, testvéri összetartozás evidenciája után egy anyagi és politikai függőségi viszonnyá degradálódott. A rokoni, baráti, testvérvárosi kapcsolatok kezdenek felbomlani. Magyarország súlyos társadalmi megosztottságot exportált a határon túli magyar közösségeknek. A magyar kormánypropaganda befolyása a határon túlra is elér. A kormánypárt kisajátította a nemzet fogalmát és tartalmát. Azt sugallják, hogy aki nem a kormánypárt lelkes híve, az már a magyar nemzet tagja sem lehet – fogalmazott Berényi Károly alpolgármester beszédében.

Márki-Zay Péter beszédéről készült videót itt, Berényi Károlyét pedig itt nézheti meg teljes egészében.

Berényi KárolyMárki-Zay PétermegemlékezésTrianon