Márki-Zay Péter támogatja Magyar Péter kísérletét – még ha nem is ért mindenben egyet vele

Márki-Zay Péter, mint a Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke is posztolt Magyar Péter március 15-i rendezvénye és beszéde kapcsán. Azt mondja, nincs benne sem irigység, sem dicsvágy, és bár nem értenek mindenben egyet, támogatja Magyar Péter próbálkozását a NER ledöntésére.

Posztját azzal kezdi, hogy lehet, hogy mégis vannak, nagyobb számban kiábrándult Fideszesek, hiszen Magyar Péter rendezvénye nagyobb tömeget vonzott, mint Orbán Viktoré. Azt jegyzi meg, hogy ennek a fogalomnak a létezését eddig épp a baloldali ellenzék és a baloldali média tagadta.

Magyar Pétertől Márki-Zay szerint joggal tart mind a Fidesz, mind az ellenzéki pártok, hiszen mindenkitől vihet el szavazatokat. Meg is kezdődött a lejáratása, és nemcsak a kormánypárti oldalon.

Márki-Zay Péter azt írja, benne nincs sem irigység, sem dicsvágy. Azt írja, boldogan engedi át, és engedte volna át eddig is mindazt, ami a közszerepléssel jár, másnak, másoknak. Számára nem az a fontos, mondja, hogy ő váltsa le Orbán rendszerét, csak az, hogy valaki váltsa le minél előbb. Aki ezen munkálkodik, az mindig számíthat a támogatására, aki ez ellen dolgozik, azt pedig kritizálja, sőt, sokakat megbotránkoztatva le is árulózza.

Kockázatok vannak Magyar Péter politikai szerepvállalásában, ő mégis támogatja fellépését, és szerinte számos dolog em igaz, amit vele kapcsolatban, akár ellenzéki térfélen vagy ellenzéki szavazók mondanak:

  • Mert igaz, hogy ugyanolyan dolgokat mond, mint mások eddig, ellenzéki oldalon, de nem mindegy, hogy ki mondja, írja Márki-Zay. Magyar Péter egy miniszter férje volt ebben a kormányban, neki még a hithű fideszesek is el kell higgyék, milyen velejéig rothadt ez a rendszer, hogy az államot a saját maffiájuk építésére és saját gazdagodásukra használják, hogy Orbánék célja a hatalom és a pénz, nem az emberek szolgálata.
  • Igenis sok újdonságot mondott eddig is. Például hogy Orbán utasította Vargát a pedofilmentegetésre, hogy Orbán nem az erkölcséért tartja, hogy minden Tiborczé, hogy őt a KEHI-vel zsarolták, hogy lopásra utasították, és hogy az ellenzék hogyan üzletel a Fidesszel, hogy együtt vannak, egy rendszert alkotnak. Ezt így, ilyen megbízható forrásból talán kevesen hallhatták.
  • Valóban része volt a rendszernek, nem is akármilyen szinten. Egy miniszter férje (valakinek, aki felelt a Pegazusért és a Völner-Schadl botrányért is), emelte ki. Mindemellett egy másik miniszter jó barátja. Szólhatott volna, de jobb későn, mint soha. Mindenki érdekes, írja az MMN elnöke, hogy minél több fideszesnek szólaljon meg a lelkiismerete, ahogy anno felszólalt Hadházy Ákos is, aki egyszerű önkormányzati képviselőjük volt, vagy a hozzá (Márki-Zay Péterhez) hasonló egyszerű szavazóik is sorra felébredtek és esküdt ellenségei lettek ennek az, ahogy fogalmaz, aberrált, tolvaj, hazaáruló maffiának.

Azt is érthetőnek tartja Márki-Zay Péter, hogy sok szavazó benne látja a ,,messiást”. A neheze, folytatja gondolatait, akkor jött el náluk is, amikor a 2022-es választási kampányban immár a megrostált ellenzékkel, egy nagy, közös összefogásban kellett egy egyfordulós választáson felvenni a küzdelmet a korlátlan pénzzel, médiával, a hazugságokkal és az árulással – ott sajnálatosan elbukott ő is, ismerte el, és elbuktak mindannyian.

Magyar Péternek ennél több sikert kíván és örömmel támogatja a kormánydöntési próbálkozását, bár Hadházy Ákossal együtt vallja, hogy a rendszer választáson immár nem legyőzhető, de kíváncsian várja erre Magyar Péter kísérletét. Azt is kételkedve hallgatja, hogy hol a második, hol az első harmaddal mutatkozik készre az összefogásra, hiszen a választási kétharmadhoz vagy a Fideszre, vagy a velük titokban lepaktált baloldaliakra szerinte is szüksége lesz. Akármelyik mellett is dönt, Márki-Zay úgy véli, sok támogatója felháborodását kockáztatja majd.

Márki-Zay Péter abbéli reményét is kifejezte, hogy a médiadiktatúrában is eljön az a pillanat, amikor már Gyurcsányék nélkül is meglesz a kétharmad Orbán ellen. Csak remélni tudja, hogy ehhez egyetlen, az ő szavaival élve, aberrált tolvajjal sem kell alkut kötnie a Fideszen belül, ugyanis Magyar Péter szerint lesz olyan Fidesz, amelyik majd szembefordul Orbánnal.

Több olyan kérdést is felsorol a korábbi miniszterelnökjelölt, amiben nem ért egyet Magyar Péterrel:

  • Jelenleg csak úgy kellene Magyarországának is megadni az uniós pénzeket, bár nem teljesíti a legalapvetőbb jogállamisági elvárásokat sem, hogy Hódmezővásárhely és minden ellenzéki település is megkapja a neki járó pénzeket;
  • Szerinte külső segítség nélkül nem lehet leváltani ezt a magyar kormányt, amely kormánynak Putyin és a kínai kommunista párt segít hatalmon maradni;
  • Magyar Péter szerint Moszkvával is kell üzletelni, ám Márki-Zay ebben is kritikusabb a kormánnyal szemben, ugyanis eddig is a legdrágábban kaptuk a gázt tőlük, míg minden más ország orosz gáz nélkül is olcsóbban szerezte meg a neki szükséges energiamennyiséget.

Nem messiásokra van szükség, hanem egy mindent elsöprő ébredésre, arra a tudatra, hogy az ellenzéken belüli megosztottság soha nem lehet akadálya a közös cselekvésnek. Sem ő korábban, sem most Magyar Péter nem messiás. Nem kell mindenben egyetérteni, nem kell szeretni egymást, írja, csak a saját jól felfogott érdekünkben megteremteni a demokratikus változás lehetőségét. Egy vértelen forradalomra van szükség szerinte, demokratikus rendszerváltásra: elszámoltatásra, sajtószabadságra, szabad választásokra. Onnantól mindenki a saját eszméit képviselheti, addig azonban csak egy ideológiánk kell, hogy legyen: a Szabadság.

Éppen ezért, zárja gondolatait, Magyar Pétert ebben szövetségesüknek tekinti. Hirtelen jött ismertsége, a fideszesek körében elvitathatatlan hitelessége (hiszen a legbelső körből érkezik) alkalmassá teszik arra, hogy felgyorsítsa a rendszer összeomlását és leváltását. Ehhez sok sikert kívánva minden támogatásáról biztosítja Magyar Pétert.

Borítókép: Magyar Péter Facebook oldala

Magyar PéterMárki-Zay PéterMMN