Márki-Zay Péter szerint veszélyes, ha a TISZA párt sikeres ellenzékiekre indít jelöltet 2026-ban – videóval

Erről a Partizán műsorában beszélt hétfő este, bár azt hozzátette, a meglátása szerint szükséges lenne, hogy csak ők induljanak pártként a választáson, azonban azt nem szabadna, hogy csak ők jelöljenek az egyéni választókerületekbe jelölteket. Fontosnak tartja az előválasztás intézményét.

Ezzel ugyanis, – ahogy mondta, – olyan, az ellenzéki oldalon sikeres emberek elől vághatnák el az utat és a lehetőséget, mint Zuglóban Hadházy Ákos, vagy Szegeden Szabó Sándor. Ezzel pedig veszélyeztetnék ezen választókerületekben is az ellenzéki győzelmet.

Mivel a TISZA párt a legesélyesebb a győzelemre, Márki-Zay azt mondta, fontos, hogy nyerjenek, de legyen előválasztás az egyéni körzetekben és ne indítsanak több jelöltet egy körzetben, mert ez a Fidesz álma.

Magyar Péterrel nem beszélt ezekről a dolgokról, de Radnai Márkkal igen. Azt mondta, ne kerüljenek olyan helyzetbe, mint 2022-ben, amelyben egyébként saját felelősségét is elismeri, de az idei EP választások alapján is az látszik, hogy a magyar választásokra lefordítva a Fidesznek még mindig 2/3-a lett volna.

2022-ről és az azóta eltelt időről szólva korábban csak annyit mondott, lát olyan ellenzéki formációt, amely, ha kis különbség lett volna, Orbán Viktort választja meg miniszterelnöknek. Most már ki is mondta, hogy ő az LMP-t gondolja ennek, aki megszavazta a magyar katonák Csádba küldését (mellettük még a Jobbik szavazta ezt meg, ezt árulásnak nevezte) és Vitézy Dávid LMP-s támogatása is szerinte ezt mutatta.

A Mindenki Magyarországa Néppárt tagjainak a háttérbe húzódást javasolta, azzal, hogy katalizátorként segítsék a most TISZA párt szervezése alatt elinduló ellenzéki megmozdulásokat. Példaként hozta fel az MTVA elé szervezett október 5-i tüntetést, amin ő is ott lesz.

A párt közösségét, azokat a kisebb baráti, aktivista csoportokat, amik országszerte megtalálható, azonban nem szeretné veszni hagyni. Gulyás Márton kérdésére azt mondta, létrehozták a pártot és ezt senkinek sem tiltaná meg, de 2026-ban le kell váltani a Fideszt, erre, és hogy ne osszák meg az ellenzéki szavazatokat, jelenleg a TISZA az esélyes. Elmondása szerint a párt és a mozgalom többsége megértette azt a véleményt, hogy 2026-ban nem szabadna a TISZA párton kívül más szervezetnek indulnia, de vannak, akik ezzel nem értenek egyet, és ez demokratikus közösségben rendben van. Arra nem gondolt, hogy csatlakozna akár ő, akár a párt beolvadna a TISZA pártba.

Azt mondta, őt nem a TISZA politikai sikere motiválja elsősorban, hanem az Orbán-rendszer bukása, de az nagyon.

Tekintsék meg a Gulyás Márton Márki-Zay Péterrel készített interjúját:

Gulyás MártonMagyar PéterMárki-Zay PéterMindenki Magyarországa MozgalomMindenki Magyarországa Néppártországgyűlési választásPartizánTisza Pártválasztások