Márki-Zay Péter szerint is érdekesek a támogatások és az állami pályázatok világa

Erről saját Facebook oldalán ír a polgármester, de a héten nem csak ő tette szóvá ezt. Tény, ugyan van néhány dolog, ami állami pénzből fejlődik, ám arányaiban nagyon sok a vesztes pályázat, visszavont támogatás. Ez pedig nem egészében a város hibája.

Hódmezővásárhely az Európai Unió „Városokkal a városokért” pályázatán nyert 60.000 Euró támogatást, amiből egy későbbi jelentős befektetést és beruházást megalapozó koncepciót készít a helyi zöld gazdaság fejlesztésére, írja Márki-Zay Péter. A tervek szerint, teszi hozzá, a megtérülő fejlesztéseket már egy ELENA nevű pályázat 57.150.000 eurónyi visszatérítendő hiteléből finanszíroznák, elsősorban a geotermikus energia és a napenergia hasznosítása, valamint az épületek energetikai felújítása területén fektetnének be a város fejlesztésébe.

Az állami pályázatokkal már nincs ilyen „szerencséje” a városnak, és ez aggasztó. A város újabb pályázatokat bukott el, a héten egy 100 milliós közétkeztetés-fejlesztési és egy 20 milliós illegális hulladéklerakó felszámolási pályázatot utasított el a kormány. Ugyanez a helyzet egy 300 milliós munkásszálló projekttel, és a szennyvíztisztító milliárdos kiegészítő támogatásával, és még számos más pályázattal.

A város egyedül a Tájházak felújítására nyert a kormánytól 12 millió forintot, míg a másik oldalon ott szerepel, hogy a kormány visszavonta a könyvtár és tudásközpont támogatását, vagy Gyopáros Alpár kormánybiztos aláírásának hiányát, ami által a Csengettyű köz 33 üresen álló lakását nem lehet kiadni rászoruló családoknak.

A héten nem Márki-Zay Péter beszélt arról, hogy naívan szólva érthetetlen, hogy miért kaszálják el az ellenzéki városok pályázatait, miközben nem arról van szó (amire a Fideszes képviselők pedig szeretnek hivatkozni), hogy tehetségtelenek vagy éppen semmirekellők a pályázatírók meg úgy általában az ellenzéki városok polgármesteri hivatalának emberei.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének szerdai elnökségi ülésén Nyirati Klára, Baja polgármestere ezt megerősítette. Szerinte a cél a nem fideszes önkormányzatok kivéreztetése a pályázati rendszeren keresztül. Elmondta, hiába készíti ugyanaz a jól képzett csapat a bajai önkormányzat pályázatait, mint az előző, fideszes ciklusban, a kormány különböző szervei sorra elutasítják őket. Például még az előző, fideszes vezetésű önkormányzat több mint 600 millió forintot nyert el egy pályázat előkészítésére, tervezésére, ám az önkormányzati választás után – amikor a helyiek személyében ellenzéki polgármestert és ellenzéki többségű képviselő-testületet választottak – ismerték meg a tervezés paramétereit, így azt is, hogy meddig kell ezt elkészíteni, ami lehetetlen volt. Határidő-hosszabbítási kérelmüket pedig gondolkodás nélkül elutasították. Nyirati Klára szerint a kormány az önkormányzatokat sarcolja és harcol az ellenzéki vezető településekkel.

BajaellenzékHódmezővásárhelyMagyar Önkormányzatok SzövetségeMárki-Zay PéterNyirati KláraPályázat