Márki-Zay Péter szerint békés, vértelen forradalmi változás lehet és kell Magyarországon

Márki-Zay Péter polgármester interjút adott a Népszavának. A készítők több érdekes kérdést is feltettek, mint Hódmezővásárhely polgármesterének, mint pedig miniszterelnök-jelöltnek. Az interjúból szemezgetünk.

  • A beszélgetés központi gondolata az volt, hogy békés, de radikális változás kell, nincs értelme a Fidesz kétharmados törvényeihez tartani magukat.
  • A 2018-as polgármester-választásokon 0% esélyt adott magának, most ennél nagyobbat, mint miniszterelnök-jelölt.
  • Arra a kérdésre, hogy nem foglalkozik a város dolgaival, és miért nem tölti ki 2024-ig mandátumát, azt mondta, hogy három év alatt olyan eredményeket értek el, amilyenek egyetlen elődje sem. Sajnos az is közismert, mondta, hogy amíg az ország nem lesz szabad, Hódmezővásárhely sem lehet szabad.
  • Az, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom nem került be az ellenzéki pártok együttműködésébe nem tartja kudarcnak. Az MMM-nek legalább három óriási sikerét látom: az önkormányzati választásokra nagyon sok helyen létrejött az összellenzéki egység. Nem hiszi, hogy a pártoknak több önálló polgármesterük lett, mint az MMM-nek. A harmadik sikernek azt tartja, hogy ők kezdték el először szorgalmazni az előválasztást mind a 106 egyéni körzetben, ez is megvalósul, ha nem is teljesen úgy, ahogy szerették volna.
  • Azt elismeri, a közösségi médiában nem áll jól Karácsony Gergelyhez vagy Jakab Péterhez képest.
  • Nem a fideszesekkel van bajuk, hanem a bűnözőkkel. Budapesten az önkormányzati választás után kitakarították a fideszeseket, de meghagyták a tolvajokat, ők itt Hódmezővásárhelyen kitakarították a tolvajokat, de megtartottuk a szakmailag jó fideszeseket. Ezen ők lepődtek meg a legjobban.
  • Azt látja, hogy a pártok továbbra is próbálnak kisiklani az előválasztás alól egy csomó helyen és a nyílt demokratikus küzdelem helyett füstös szobákban előre lezsírozni az eredményt. Ez pedig számos veszélyhez vezethet.
  • Vannak abszurd megállapodások a pártok között. Komáromban a Kossuth-körös, DK-s Nemes Andrea összellenzéki polgármesterjelölt volt 2019-ben, most viszont egy Jobbikkal kötött megállapodás miatt a DK kihátrált a saját, nagyon is esélyes jelöltje mögül, mondta. De példaként hozta fel, hogy a korrupcióellenes harcot hirdető Jobbik Zuglóban beállhat-e Tóth Csaba mögé. Hogy tudna egy Jobbik szavazó egy DK-s jelöltet támogatni?
  • Nagyon is elképzelhetőnek tart egy békés, vértelen forradalmi változást. Ehhez, mint Belgrádban korábban, néhány százezer embernek ki kell mennie az utcára.
  • Ahogy mondta, egy Orbán Viktorhoz korábban közel álló ismerőse annak az előrejelzésének, véleményének adott hangot, ha a miniszterelnök azt látja, elveszítheti a választást, akkor nem lesz itt semmilyen választás. Annak sincs értelme, ha nyer az ellenzék, akkor arra hivatkozva, hogy nincs elég szavazat, a helyén maradjon Polt Péter vagy a Fideszes Médiatanács minden tagja.
  • Szakértői kormányra van szüksége Magyarországnak, és pártok által, konszenzussal elfogadott programra. Vissza kell vezetniük az országot Európába, mint Észtország és Szlovákia tette.
  • A Fidesz legfelső vezetésének a fele börtönben lesz 2022 után, mondta.
  • A NER-t visszahozhatja az, ha a kormány olyan pártpolitikusokból áll, akik nem hajtják végre az elszámoltatást.
  • Több kisebb település független polgármesteréről tud, akiket megvett a Fidesz. Neveket nem mond, de nem Eger polgármesterére, Mirkóczki Ádámra gondolt.

A teljes interjút a Népszava felületén olvashatják el.

interjúMárki-Zay Péter