Márki-Zay Péter polgármesteri hírlevele

Kedves Vásárhelyiek!

Önökkel együtt én is unom, hogy vásárhelyiként ma is naponta tolják elém fizetett hirdetésben a gyalázkodó hazugságokat, amire sem ideje, sem kedve nincs válaszolni egy polgármesternek. Kérem továbbra se higgyenek el egy szavát se azoknak, akik immár öt éve gyávák kiállni egy nyílt vitára, de szórólapon, rádióban, interneten rengeteget költenek a lejáratásomra.

Az emberi romlottság tényleg nem ismer határokat, sokakban kellett emiatt csalódnunk: emlékezetes, amikor Hegedűs Zoltán azt hazudta, hogy Vásárhelyen mecsetet fogok építeni, Havasi Katalin azt, hogy bezáratom a kórházat, Walterné Böngyik Terézia azt, hogy mérgező hulladékot hozunk Vásárhelyre, Ádók János azt, hogy én hoztam be a migránsokat, Lázár János pedig azt, hogy 300 embert rúgtam ki a 120 fős városházáról… Szomorú, hogy az anyagi érdekek hogyan írják felül nemcsak a tisztesség, de a józan ész szabályait is.

Különösen fájó számomra, amikor korábbi szövetségeseink részéről is elhangzanak alaptalan vádak, így az immár új vizekre evezett volt alpolgármesterünk azon állítását írta meg az országos sajtó, hogy mi a Fidesz 2018 előtti világát építjük újra városunkban. A helyi közélet korrupció és megfélemlítés alóli megszabadulásának ötödik évfordulóján érdemes hát sorra vennünk, van-e bármi igazságtartalma ennek a kijelentésnek. Tíz pontban szeretném felsorolni, mi változott meg gyökeresen, mivel mutat Vásárhely példát az egész országnak:

1.      Törvényesség: másfél milliárd forintot kellett visszafizetnünk elődeink törvénytelen közpénzfelhasználása és szabálytalan gazdálkodása miatt, akkoriban nem fizették ki a kötelező nyelvpótlékot sem a dolgozóknak, a törvényeket megszegve nem volt beléptetőrendszer a városházán, és személyes adatokban vájkálhattak pártaktivisták, visszaélve bizalmas információkkal. Ezeket a hibákat felszámoltuk és feljelentettük az elkövetőket (következményekre viszont várnunk kell addig, amíg egyszer majd jogállam lesz Magyarországon).

2.      Korrupciómentesség: Vásárhely a legkorruptabb városból a legkevésbé korrupt lett, nem Lázár úr alig néhány barátja nyer zárt beszerzéseket, hanem mindent nyíltan meghirdetve a legjobb ajánlatot választjuk, Beszerzési Tanács döntése alapján, sokszáz milliót spórolva ezzel az adófizetőknek. Több feljelentésre válaszul a rendőrség is megerősítette például a buszközlekedés beszerzésének korrupciómentességét.

3.      Pártpolitkától mentes városvezetés: a hazug rágalmakkal szemben akkor sem tudtam volna 300 főt kirúgni a 120 fős városházáról, ha akartam volna, én azonban még intézményvezetői munkakörben is megtartottam fideszes pártembereket, és soha nem engedtem teret a pártpolitikának személyi és városi kérdésekben. (A korábbi és jelen testület fideszes tagjai kevés kivétellel mind a közszférában, közpénzen élnek.)

4.      Ígéretek betartása, számonkérhetőség: már a 2019 választás előtt el tudtam számolni 2018-as kampányígéreteimmel, most is évente tájékoztatom a lakosságot arról, hogy melyik fejlesztés hogyan áll. A- 2019-es választási ígéretek 80%-ban már teljesültek, sok más pedig folyamatban van, honlapomon egyesével követhetően. Nem ígértem sírmegváltási díj eltörlést, minden templom felújítását és 1500 fős nagyvállalat idehozását sem, de amit igen, az nagyrészt máris megvalósult.

5.      Átláthatóság: nincs még egy olyan politikus az országban, aki minden kampányát adományokból finanszírozta és mindegyik után fillérre pontosan nyilvánosan elszámolt volna bevételeivel és kiadásaival, ráadásul egy esetben még a titkosszolgálatok által is fillérre megerősítve az elszámolásunkat. A családtagok vagyonnyilatkozata is csak az én esetemben nyilvános, a megmagyarázhatatlanul és törvénytelenül gazdagodó politikusok országában ez sokatmondó tény. Vásárhelyen ebben a kultúrában hiszünk.

6.      Szólásszabadság és nyílt vita: nem volt még olyan polgármestere a városnak, akit saját oldaláról is szabadon kritizálhattak és aki minden kérdésre nyíltan válaszolt, kiállt volna nyílt vitára ellenfeleivel, és a városi sajtóban ilyen kiegyensúlyozottan számolt volna be a közéleti kérdésekről. A fizetett hirdetésekben ömlesztett hazugságok és vita előli menekülés világában ebben is új utat mutattunk – a vasárnap esti beszámolók, de akár az utcán, mise után, vagy a piacon feltett kérdésekre is egyenes és gyors választ kaphat minden vásárhelyi.

7.      Demokrácia: a hódtói pihenőpark nevét, a könyvtárunk helyét, de még a tavalyi tüzijáték megrendezését is a város lakói dönthették el, és nem a polgármester. A közgyűlésben is a többség dönt, és nem az én szavam – sokszor igazoltan eltérő módon. Éppen elégszer tapasztaltuk meg az egyszemélyi döntéshozatal hátrányait, ebben is változást hoztunk.

8.      Önkéntesség és jótékony adakozás: nemcsak a kampányokra, de a szegények támogatására is adakoznak a vásárhelyiek, képviselőink ugyanis nem kivesznek a közösből, hanem saját pénzükből is hozzátesznek ahhoz. Arra sem volt korábban példa, hogy a polgármester szemetet szed a városban, és nem a saját zsebét tömi. A faültetés, szemétszedés, étel-, ruha-, és játékosztás sajnos ma is önkéntes összefogásra szorul.

9.      Szociális érzékenység: leállítottuk a szociális bérlakások eladását a lakók feje fölül, pártembereknek, potom áron – mi a rászorulókat segítjük, nem a gazdagokat gazdagítjuk tovább. Az országban egyedülálló az, hogy az először éppen Lázár János által javasolt vásárhelyi földadó teljes összegét a szegények között osztjuk szét, valamint a rászorulóknak az adó alól igazolt kérelemre mentességet adunk. A városkártyával ingyenes buszjáratok évi 50 ezer forintot takarítanak meg az ipartelep dolgozóinak, az építményadó eltörlése minden családnak soktízezer forintot, az ingyenes piaci parkolás pedig a lakosság mellett az őstermelőket is támogatja.

10.   Hatékonyság, modern eszközök, fejlődés: míg korábban címeres borosládákat faragtak a földesurunknak a város pénzén, százmilliós úri mulatságokat fizettünk a legmagasabb ingatlanadónkkal, vezetékes ivóvízzel töltve a strand medencéit, addig ma minden önkormányzati járműben GPS van, a dolgozók kártyával lépnek be a hivatalba, szavazógép működik a közgyűlésen, QR-kódokkal láttuk el védett épületeinket, és szoftveres alkalmazással szervezzük a kukák ürítését, fák locsolását és egyéb városüzemeltetési feladatokat.

Remélem ezen tíz szempont mindenkit megnyugtat affelől, hogy Vásárhelyen már nem a korrupció, a nemtörődömség és a félelem uralkodik, ellenkezőleg, számos kérdésben mutattunk példát más városoknak is tisztességből, becsületből, hatékonyságból. Akik dolgoztak a 2017 előtti városházán, azok egészen biztosan nem adnak hitelt Grezsa István korábbi önmagát is meghazudtoló januári esszéjének, miszerint az 1990 és 2017 között városunk csodálatosan és korrupciómentesen fejlődött, minden nagyszerű volt, sorra jöttek a befektetők, nem volt korrupció, senkinek nem kellett félni az őszinte véleménynyilvánítástól, és nem is a polgármesterek gazdagodtak, hanem a város. Az adósságot, hazug babakötvény-ígéreteket, és az ország legmagasabb építményadóját meg sem említi – Önök is így emlékeznek, ugye?

(a polgármesteri hírlevelet első alkalommal a postaládájukban található Vásárhelyi Valóságban olvashatták)

hírlevélMárki-Zay Péter