Márki-Zay Péter nem egyedül jelentkezett be – vitára hívta a miniszterelnököt, vásárhelyi példával szemléltette az oktatási tervek egy részét

A hivatalos indoklás szerint azzal, hogy Simon András hangsúlyozottan nem interjút készít, hanem ott ül Márki-Zay Péter mellett, gyorsabb, gördülékenyebb és rövidebb lehet 1-1 bejelentkezés, de egyes kormánytól független sajtóorgánumok szerint is az is lehet az indok, hogy a meggondolatlan, félreérthető mondatokat, kijelentéseket elkerüljék. Márki-Zay Péter szeretne nyilvános vitát Orbán Viktorral.

Márki-Zay Péter először az egészségügyről beszélt, a kartörése után arról, hogy Magyarországnál 197-ből 193 országban jobban teljesítettek járványkezelésben, és ez is egy bizonyíték arra, hogy a kormány rosszul kezelte a járványhelyzetet. A következőket emelte ki a miniszterelnök-jelölt:

  • Magyarországon nem ingyen teszt van, hanem ingyenes parkolás volt;
  • 60 év felettieket oltottak be Sinopharmmal, elmondása szerint az Unión belül egyedüliként hazánkban;
  • Máshol nyilvánosak voltak az adatok, Magyarországon nem;
  • Felesleges, azóta is raktáron lévő lélegeztetőgépek

Viszont persze mindenképpen az oltások beadására buzdított. Ezen kívül hozzátette, Magyarországon az egészségügy ingyenes lesz a kormányváltás után. A várólistákkal kapcsolatosan azt mondta, cél, hogy ne legyenek fél évnél hosszabb várólisták, ennek érdekében az állami biztosító egy magánszolgáltatónak is kifizetheti az ellátás költségét, ha a beteg túl sokat várna.

Az árszabályozással kapcsolatban elmondta, hogy szomorú, hogy 30 évvel a rendszerváltás után ide tér vissza az ország. Az árstoppal minőségromlás és áruhiány is előfordulhat, vagy a kereskedők a többi árucikkre terhelik a hatósági árak miatt bekövetkező esetleges csökkenéseket.

Márki-Zay Péter ismét kifejtette azt is, hogy szükséges lenne egy miniszterelnök-jelölti vita, amely volt 1998-ban, 2002-ben és 2006-ban, és amelyre a Fidesz szavazók is kíváncsiak lennének.

Hódmezővásárhellyel kapcsolatban kiemelte, hogy 50 darab, tokkal és védőfóliával ellátott iPadet, fejhallgatót és egy projektort adott át az Egyesített Óvodák vezetőjének, Borsiné Csontos Ilonának Szabó János alpolgármester a Pál utcai tagintézményben, összesen 10 320 000 ft értékben. Ezt azért tartotta fontosnak elmondani, mert ezek az eszközök segítik a vásárhelyi óvodásokat abban, hogy a vásárhelyi óvodások egyéni képességeit, iskolaérettségét vizsgálja. Ez pedig, mondta, előrevetíti az ellenzék oktatási tervét, amely során fontos szerepet kapnának a digitális eszközök, a személyre szabott egyéni fejlesztés, emellett a szabad tankönyvválasztás. Ez végső során elősegíthetné azt, hogy a gyermekek, a tanulók közel egyenlő, illetve a jelenleginél eséllyel induljanak a későbbiekben a munkaerő-piacon.

heti élő bejelentkezésMárki-Zay PéterSimon AndrásVideó