Márki-Zay Péter: Miért lett Orbán a második legrosszabb járványkezelő Európában?

Márki-Zay Péter polgármester szerint a járványkezelés egészségügyi és gazdasági hatásainak csillapításában sem teljesít jól a magyar kormány. Kevés és későiek a tesztelések, ráadásul meglátása szerint biztosítani kellene, hogy akár online módon, de a kórházban utolsó óráikat töltők kapcsolatot tarthassanak szeretteikkel.

Márki-Zay Péter polgármester Facebook bejegyzésében arról ír, hogy meglátása szerint a kórházigazgatók és ápolók után egyre több tanár, háziorvos és politikus is a koronavírus áldozata lesz Magyarországon, esik ki hosszabb-rövidebb időre vagy végleg a munkából.
Ahogy írja, a vásárhelyi családtagoktól tudják, milyen rettenetes érzés az, hogy szeretteik életük utolsó hetét, napjait, óráit párjuktól, gyermekeiktől távol, egy lezárt kórházban töltötték. A bejegyzésben arra kéri a polgármester a kormányt, hogy bárhogyan, interneten, videokonferencián, vagy akár fertőtlenített helyiségben, plexilemezen keresztül személyesen, de oldják meg, hogy a hozzátartozókkal lehessenek a betegek, sokszor utolsó óráikban.

Hozzáteszi, a tavaszi intézkedések túl szigorúak voltak, amivel leállították a gazdaságot, most azonban még a fájdalommentes intézkedéseket sem hozzák meg. Márki-Zay szerint a tömegrendezvényeket, tízezres focimeccseket, bulikat és bálakat érdemes lenne azonnal leállítani.

Az 1 millió emberre jutó napi halálozási átlag szeptemberben és októberben (forrás: Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ)

A járványkezelés hibái nem csak az egészségügyben látszanak meg, de a munkanélküliségben és gazdasági visszaesésben Magyarország a második negyedévben a legrosszabb adatot produkálta Európában. Erre jön az is, az önkormányzat szempontjából, hogy az önkormányzatok továbbra sem kapnak semmilyen információt, így nem tudnak részt venni a védekezésben, nem tudnak a település helyzetének megfelelő intézkedéseket hozni, és a bevételeik egy jelentős részét is elvette a kormány.

koronavírusMárki-Zay Péter