Márki-Zay Péter: Lázár János kijelentései sem segítik az uniós források érkezését

Az eheti, brüsszeli tárgyalások eredményét ismertette sajtótájékoztatón Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke. Felhívta rá a figyelmet, a kormány miatt nem jöttek másfél éve uniós pénzek Hódmezővásárhelyre sem.

Sajtótájékoztatót tartott Márki-Zay Péter a magyarországi média brüsszeli tudósítóinak. A tájékoztatón elmondta: elsősorban Hódmezővásárhely polgármestereként a Hódmezővásárhelynek és hazánknak járó uniós forrásokról egyeztetett.

Márki-Zay elmondása szerint több területet is érintettek a héten, a hódmezővásárhelyieknek talán a legfontosabb, hogy az ún. kohéziós uniós forrásokról is egyeztetett. Ezen összegek felszabadítása Magyarország jogállamiságához kötött, de ez jelenleg nem áll jól és elsősorban a kormány tud tenni az ügyben.

Van egy elképzelés arról, hogy úgy jönnének uniós források hazánkba, mintha csatlakozás előtt álló ország lennnénk, vagyis egy munkacsoport felügyelné azok szétosztását. Ha a kormányra nem merik rá bízni, attól az EU szétoszthatná és indulhatnának a projektek – közölte Márki-Zay.

Egyéb forrásokról is szó volt, amelyek közvetlenül érkezhetnek az önkormányzatokhoz, ezeknek jelenleg sincs már akadálya, esetlegesen az arányát lehetne növelni. Erre nincs ígéret, de megértették a döntéshozók – tette hozzá.

A jogállamiság helyzetéről is szó volt, az szorosan összefüg a támogatási pénzekkel, de Márki-Zay elmondása szerint Lázár János nyilatkozatai nehezítik a kritériumok teljesítését. Vizsgálják azt a kijelentést, amikor felszólította a külföldi cégeket, hogy vonuljanak ki az országból, de hagyják itt a vállalkozásokat az államnak. Ha ez a forrásmegvonás a mezőgazdaságra is kiterjed, akkor területalapú támogatások sem lesznek – ismertette Márki-Zay.

Elmondása szerint Lázár másik kijelentése, miszerint amíg a jelenlegi polgármester van, Hódmezővásárhely nem kap állami forrást, az is botrányos az európai körökben. Továbbá a beruházási törvény két alapelvet is megsért magyar és uniós szabályokban: az önkormányzati beruházásokat központosítják és a szabály szerint közvetlen tárgyalásokkal ítélhetik oda.

Mi is tapasztaltuk, hogy ez Lázár Jánossal aggályos. Amikor pl. a kormány újrafuttatta a vásárhelyi szennyvíztisztító projektjét, akkor Mészáros Lőrincék nyerték négyszer annyiért

– fejtette ki a polgármester.

Beszélt még arról is, hogy a kormány képtelen megvédeni a határt az illegális átlépőktől, ezért fontos lenne, hogy a Frontex is védje a magyar határt. Tovobbá a Mindenki Magyarországa Néppárt csatlakozna az Európai Néppárthoz és indulnak a jövő évi EP-választáson.

BrüsszelEurópai BizottságEurópai ParlamentHódmezővásárhelylátogatásMárki-Zay Péter