Márki-Zay Péter Iványi Gábort szeretné köztársasági elnöknek

A lelkész vállalná Márki-Zay felkérését, aki azonban nem tagja a hatpárti koalíciónak, akik viszont nem döntöttek még az alternatív köztársasági elnök személyéről. Jakab Péter egy nemzetközileg elismert professzort szeretne. Iványi vállalná a felkérést, de ha találnak jobb jelöltet, hátrébb lép, mert nincs ambíciója.

Márki-Zay Péter a Telexnek mondta, hogy felkérte Iványi Gábort „alternatív” köztársasági elnöknek. Azt is elárulta a portálnak:

Én nem vagyok abban a pozícióban, hogy a hatpárti konszenzus hiányában felkérjem. Csak érdeklődtem, hogy nyitott lenne-e egy ilyen felkérésre

Márki-Zay pusztán annyit erősített meg, hogy ő személy szerint támogatná Iványi indulását, és szerinte azért is lenne jó államfőjelölt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke, mert Orbán Viktor és a Fidesz képviselői nehezen tudnának ellene szavazni, miután ő keresztelte meg a miniszterelnök két idősebb gyermekét, Ráhelt és Gáspárt.

Meglátása szerint Iványi valóban tudná integrálni a nemzetet. Iványi Gábor megerősítette, vállalná a felkérést, bár azt mondta, ő egy nehezen beszélő ember, és hogy ő jó szívvel támogatna bárki mást is, aki egyértelműen fogalmaz. Hozzátette, ha találnak egy olyan jelöltet, akit minden párt támogat, akkor készségesen hátrébb lép, mert nincs ilyen ambíciója.

Ahogy a Telex fogalmaz, az ellenzéki pártok döntésének várhatóan nem sok jelentősége lesz az eredmény szempontjából, hiszen a Fidesz–KDNP kétharmados többséggel fogja tudni megválasztani Novák Katalint. A hivatalosan nyilvántartásba vett köztársasági elnök-jelöltek ugyanakkor 15 perc felszólalási lehetőséget kapnak a parlamentben a szavazás előtt, így tehát jó lehetőség az ellenzéki pártoknak, hogy indítsanak egy jelöltet, aki alig egy hónappal az országgyűlési választás előtt beszédet mondhat az Országgyűlésben.

Iványi Gáborköztársasági elnökMárki-Zay Péter