Márki-Zay Péter is vállalja előválasztáson a miniszterelnök-jelöltséget

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége volt Hódmezővásárhely polgármestere, aki szerint a dolgok most úgy néznek ki, hogy a miniszterelnök-jelölti előválasztás győztesének lesz némi szabadsága az ellenzéki pártok által kidolgozott program megvalósításában, amennyiben megnyerik a választást. Márki-Zay Péter szerint egy párton kívüli ellenzéki, akár képviselő-, akár miniszterelnök-jelölt akár még a kormánypártoktól is csábíthat át szavazókat.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetőjeként az ATV-ben elmondta, számára nagyon megnyugtató, hogy egyre inkább az körvonalazódik, hogy mind a 106 körzetben lesz előválasztás, ahol a legmegfelelőbb jelöltek indulhatnak majd el az országgyűlési helyekért. A Mozgalom, mint civil szerveződés szerepe leginkább az, hogy a pártokat belekényszerítsék az együttműködésbe, és majd reményei szerint a választáson a győzelembe.

Sok esetben azonban éppen a civilek lesznek vagy lehetnek azok 1-1 választókörzetben, akik legyőzhetik a kormánypártokat. Márki-Zay Péter számára megnyugtató, hogy ebbe az összefogásba Dobrev Kláráék és a DK is beállt.

Márki-Zay szerint nem lesz olyan körzet, ahol a Fidesz-KDNP nagy fölénye miatt felesleges lenne egy előválasztást megrendezni. Már csak azért sem, mert minden körzetben szükséges lesz miniszterelnök-jelölti előválasztást is tartani. Nem lehet olyan település Magyarországon, amelynek a szereplői ne nyilváníthatnának véleményt. Ráadásul fontos, mondta, hogy felépítsenek egy helyi ellenzéki szereplőt, hogy a közbeszéd miatta is tematizálva legyen. Ezáltal a választópolgárok rájöhetnek arra is, hogy a kormánypártok által megfogalmazott, az ellenzékre zúduló vádaknak semmi alapja nincs.

Az ellenzéknek sikerülhet elegendő pénzt és aktivistát gyűjtenie 106 körzetre Márki-Zay szerint. Másként az ellenzék esélytelen lenne. Hódmezővásárhely-Makó körzetében erre mindenképpen lesz lehetőség. Minden körzet nyerhető, erre Márki-Zay Péter elmondása alapján éppen a hódmezővásárhelyi polgármester-választások a legjobb példák.

Véleménye szerint nem mindig kell és nem minden szavazó szeretne pártjelölteket támogatni, olykor egy párton kívülinek nagyobb esélye lehet mind egy körzetben, mind miniszterelnök-jelöltként győzedelmeskedni a Fidesz-KDNP felett. Ráadásul ezáltal, egy hiteles alternatíva által akár néhány Fidesz szavazót is át lehet csábítani, mert közülük sem mindenki tapsol a korrupciónak vagy az egészségügy tönkretételének. Ők is egy tisztességes, demokratikus jogállamban szeretnének élni.

Jelen helyzetben egy ilyen ellenzéki szövetség nélkül Magyarországon nem lesz jogállam. 2022-ben már csak az lesz a kérdés, hogy Fidesz vagy nem Fidesz, mondta.

Márki-Zay Péter ezeken kívül beszélt még az önkormányzatokat érintő kormányzati elvonásokról is, amiről korábban mi is írtunk.

Forrás: ATV

ATVEgyenes beszédMárki-Zay Péter