Márki-Zay Péter híváslistákkal és sms-ekkel tudja cáfolni Gyopáros Alpár állításait

Gyopáros Alpár, a Modern Városok Programért felelős kormánybiztos ismét arról beszélt egy rádióinterjúban, hogy Hódmezővásárhely nem tudja jól kihasználni a Modern Városok Program adta lehetőségeket, és nem működik együtt. A polgármester ezt híváslistákkal tudta megcáfolni. A Program keretében néhány beruházás megvalósult már Hódmezővásárhelyen, ám több eljárást éppen a kormányzat hátráltat.

Márki-Zay Péter úr finoman szólva sem együttműködő, ezt állította Gyopáros Alpár, a Modern Városok Program kormánybiztosa. Márki-Zay Péter ezzel szemben híváslistát és üzeneteket mutatott be a Vásárhelyi TV-nek, amellyel azt bizonyítja, hogy nem csak hogy többször kereste a kormánybiztost, de éppen hogy Gyopáros Alpár volt az, aki üzeneteire nem reagált.

A bemutatott sms-ek például arról árulkodnak, hogy Márki-Zay Péter 2019 áprilisában, 2020 februárjában, 2021. január 4-én és 14-én is kereste Gyopáros Alpárt, ám üzeneteire választ soha nem kapott, mint ahogy hívásaira sem vette fel a telefont.

A polgármester ezen kívül elmondta, a kormánybiztos a megvalósuló programelemek számában is téved. A helyi városfejlesztési szakemberek által kezelt programelemek tekintetében ugyanis Márki-Zay elmondása szerint 4-et éppen Gyopáros Alpár akadályozott meg, vagy a kormány állított le. A Németh László Általános Iskola és Gimnázium Önkormányzat által történő felújításának és bővítésének támogatása kapcsán egyetlen engedély hiányzott volna, amit nem adtak meg. A másik ilyen, nagy port kiváltó eset a Csengettyű Köz 33 lakása, amit, az önkormányzat a Minőségi Otthoncsere Program égisze alatt az megvásárolt még 2017-ben, de a program jelenleg áll, így a lakások is üresek. Az önkormányzat régóta szeretné ezeket a lakásokat kiadni, ám ehhez Gyopáros Alpár engedélye szükséges, ami nem érkezett meg. Így akadályozza meg, mondta Márki-Zay, hogy az üresen álló lakásokat rászoruló, akár Fidesz szavazó vásárhelyieknek ki lehessen adni, ráadásul a rezsiköltségeket az önkormányzat fizeti.

2020 októberében a Hódpress is megkereste Gyopáros Alpárt kérdéseivel, de választ nem kaptunk rájuk. Többek között arra is kíváncsiak lettünk volna, mikor valósul meg a kormánybiztos, 2019 januárjában beígért hódmezővásárhelyi látogatása. Márki-Zay elmondta, hogy ezzel a látogatással kapcsolatban bővebben soha nem szólt, nem egyeztetett, nem mondott le időpontot.

Ráadásul a Modern Városok Program 10 kormányzati kezelésben lévő eleméből Márki-Zay Péter szerint mindössze három az, ami még ha költség-, és időtúllépéssel, de halad. Ezek a projektek a tram-train megépítése, a Zrínyi Miklós laktanya infrastrukturális fejlesztése és a Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság szakemberképzésének fejlesztése.

A város kezelésében lévő 9 projektből 5 ami halad a polgármester elmondása alapján, míg 4-et leállított a kormányzat. Utóbbi, visszavont elemek között volt a könyvtár és tudásközpont építésének visszavonása, ahol a közönség egy része csak a megvalósítás helyét kifogásolta.

A Hódpress valamint a Vásárhelyi TV felületein rendszeresen beszámoltunk a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumhoz tartozó intézmények építészeti és infrastrukturális fejlesztéseiről vagy a 117 km hosszú, a város körüli kerékpárút építéséről. Ezen beruházásokat az önkormányzat koordinálja, ám ezekről Gyopáros Alpár nem tett említést a rádióinterjúban.

Gyopáros AlpárMárki-Zay PéterModern Városok Program