Márki-Zay Péter: hazugság, hogy a Villeroy különadót fizet a városnak

Abszolút alaptalan rágalom, hogy az önkormányzat lenne az oka a Villeroy leépítéssel kapcsolatos döntésének – mondta el Márki-Zay Péter csütörtökön a VTV Időben című műsorában. 2020-ban csak azt a különleges adókedvezményt szüntették meg, amelyet még az előző vezetés adott csak és kizárólag ennek az egyetlen cégnek. A polgármester szerint akár egy régi üzleti megállapodás is állhat annak háttérben, hogy a Villeroynak évekig csak tizedannyi ingatlanadót – négyzetméterenként 135 forintot 1700 helyett – kellett fizetnie a város felé, mint a többi helyi cégnek.

Márki-Zay régebbi nyilatkozatát pontosítva elmondta: tudomása szerint 54 fő magyar munkavállaló és 86 indonéz munkásnak mondtak föl a Villeroynál. Közülük néhányan Lengyelországba mennek tovább, de a legtöbben Magyarországon belül maradnak. A korábbi információjával ellentétben nem mindenki kap nyolchónapos végkielégítést, van aki rosszabb feltételekkel távozik, illetve nemcsak olyanok távoznak most, akik önként jelentkeztek, hanem olyanok is, akik inkább maradtak volna. Ez szomorú esemény mindenképpen, ezért is érdeklődtek a cégvezetésnél, hogy támogassák a dolgozókat az új munkahely megtalálásában – bár ilyen tekintetben jó a helyzet, több olyan cég van a környéken, akik keresnek munkaerőt, tehát jó eséllyel el tud majd mindenki helyezkedni, aki szeretne- emelte ki a városvezető.

A polgármester a műsorban ezután kifejtette: 2020-ban döntött úgy a közgyűlés, hogy a Villeroy sem lehet kivétel, hiszen a magyar törvények is tiltják a diszkriminatív adóztatást. Egy csoportra, ágazatra lehet ugyan külön tarifát megállapítani, de csak egy cégre nem. Márki-Zay emlékeztetett, régen az volt Vásárhelyen a gyakorlat, hogy egyedileg büntettek cégeket – például az FCC lerakóját egy irdatlan nagy, csak rájuk szabott négyzetméterárral. Akkor a cég perelt és a bíróság is nekik adott igazat, mégsem vonta vissza az akkor fideszes vezetés a rájuk kiszabott magasabb adót. A másik oldalról viszont azok, akik jóban voltak Lázár Jánossal, azoknak levitték az adóját a tizedére. Ezt a törvénytelenséget szüntettük meg mindkét oldalon – hangsúlyozta a polgármester.

– emelte ki Márki-Zay Péter. Hozzátette, ha nem szüntették volna meg a csak rájuk vonatkozó csökkentett adót, akkor is többet kellett volna fizetniük már 2020-ban, hiszen már akkor 800 fő alatt volt a foglalkoztatottak száma, márpedig ezt a kedvezményt anno úgy fogalmazták meg – hogy csak a Villeroyt építse – hogy a „800 fő feletti foglalkoztatottal rendelkező cégek Vásárhelyen”. Márpedig ilyen cég csak egy volt, de 2020-ban már egy sem. A három évvel ezelőtti adódöntésnek semmilyen hatása nem volt a cég nyereségére. 2020-ban, amikor a döntést meghozták, mintegy másfél milliárdos adózott nyeresége volt a cégnek. Az pedig nem érinti a beruházási, fejlesztési és munkaügyi döntéseket, hogy másfél, vagy „csak” 1,4 milliárdos nyeresége van egy cégnek – állítja a közgazdaságtanban jártas városvezető.

Elmondta: a leépítés oka valójában az, hogy olyan gazdasági válság van Magyarországon, sőt Európában, hogy lecsökkent a cég termékei iránti kereslet. Ezért most a meglévő magas készleteket számolják föl elsősorban, az új termelést visszafogják, ehhez pedig kevesebb munkaerő kell. Hozzátette, a cég is reméli, hogy ez csak a következő mintegy egy évre vonatkozik, azután újra felvesznek dolgozókat, vagy akár visszavehetik a migránsmunkásokat is.

– Az alapvető hazugsága a Fidesznek az, hogy a mi adódöntésünk miatt dönthetett most így a Villeroy:

– fogalmazott a polgármester. A mostani vezetés viszont nemcsak hogy 30 %-kal csökkentette a vállalkozások építményadóját 2018-ban, hanem azóta sem emelték, ami azt jelenti, hogy a cégek ma már reálértékben az infláció miatt feleannyit fizetnek, mint régebben.

A felvétel vonatkozó részét itt visszanézhetik:

gazdasági válságleépítésmárki-zayválságVásárhelyvásárhelyi hírekVilleroy