Márki-Zay Péter: építményadó és kommunális adó nem, földadó és ebadó talán

A polgármester szokásos heti videós bejelentkezése során beszélt az amerikai elnökválasztásról, a helyes és kevésbé helyes koronavírus elleni döntésekről, mint például az ingyenes közterületi parkolás, az ingyenes óránkénti buszközlekedésről, a város pénzügyi helyzetéről, és lapszemlézett is.

Az amerikai elnökválasztással kapcsolatosan azt emelte ki, hogy Trump volt Orbán Viktor egyetlen barátja az Egyesült Államokban, mert az ország adminisztrációja nem nézte jó szemmel az orosz közeledést. Magyarországnak és az Egyesült Államoknak erős szövetségese kell, hogy legyen a jövőben, de más közös témák mentén, mint eddig. Trump meglátása szerint Putyin lekötelezettje volt, aki eredményei ellenére sem volt jó elnök, és elnöksége nem vált a magyarok hasznára.

A járvány elleni védekezés kapcsán elmondta, az ingyenes parkolás egy rossz szimbóluma is lehetne az Orbáni védekezésnek. Meglátása szerint, amikor Magyarországon (az egyik) legnagyobb az Európai Unión belül a gazdasági visszaesés és a munkanélküliség, akkor nem ilyen intézkedésekkel kellene előállni.
A korábbi túl szigorúval szemben érthetetlenül enyhe a jelenegi védekezés, ami magas halálozási arányt eredményez, akik között több közéleti személy is van. Szerencsére a felépültek személyek között is, mint Grezsa István és Szél István.

A hagyományos őszi tárlatot megnyitják majd a városban, de a közönség csak online nézheti meg a megnyitót, a kiállítást pedig majd ingyen meg lehet tenni. Ez minden más kiállítással is így lesz.

Márki-Zay Péter beszélt a helyi járatok sűrítéséről, amiről a korábbiakban mi is írtunk:

Arról is beszélt, hogy ő maga a strand bezárását nem javasolja, ott egyébként sincs akkora tömeg, hogy az komoly fertőzésveszéllyel járna.

A sajtószemlével kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy Lázár János nem vette komolyan Márki-Zay Péter békejobbját. Elárulta, telefonját nem vette fel az országgyűlési képviselő, nem hívta vissza, sms-ére nem válaszolt. Úgy tűnik, mondta a polgármester, továbbra sem lehet a térség országgyűlési képviselőjére számítani. Ráadásul nem csak Lázár, de a kormány és a Kormányhivatalon keresztül több akadályba ütköznek, például a fontos pályázatok kapcsán is.
Azt is elmondta, Mirkóczki Ádámmal beszélt a héten, és minden híreszteléssel ellentétben nem vesztek össze, jó a viszonyuk, ám Eger polgármesterét most egy színházi kinevezéssel kapcsolatban zsarolja a Fidesz-KDNP.

Szóba került a város anyagi helyzete is. A városnak egy, Lázár János polgármestersége alatti szabálytalanságai miatt havi 60 millió forintot kell visszafizetnie. A kormányzat ezen felül a járványhelyzet miatti különböző adóbevételek megszüntetése miatt idén 150 millió forintot vont el, ezért kellenek bevételek. Hogy ne menjen csődbe a várost és a kifizetéseket tudja teljesíteni. Az építményadót nem akarják visszahozni, és noha kommunális adóból 200 millió forintjuk lehetne, azt sem hoznák vissza. A vállalkozások számára csökkentett építményadót sem fogják visszaemelni. Ezzel szemben az elképzelhető, hogy földadót és az ebadót bevezessék, bár utóbbi esetén a kutyákat összeírni eléggé macerás. A lakbérek emelése nem lakáscélú ingatlanok esetén már korábban megtörtént, a lakáscélú ingatlanok esetén ez is bevezetésre kerülhet, 4-10% közötti mértékben.

Fontos hétfőn a Hódmezővásárhelyi Foglalkoztatási Paktum következő nyilvános rendezvénye, valamint a szociális munka napja pénteken.

A várossal kapcsolatban elmondta, hogy gondolkodnak azon, hogy idén megtartsák-e a karácsonyi vásárt és legyen-e jégpálya. Jelenleg úgy néz ki, hogy vásár lehet, jégpálya nem biztos.

heti videóMárki-Zay Péter