Márki-Zay Péter: egy igaz keresztény nem lop

Egy igaz keresztény nem lop, nem gyalázkodik, nem bánt másokat – mondta Márki-Zay Péter a Szent István Napok és Borfesztivál közéleti beszélgetéssorozatának idei első eseményén szombaton este. A polgármester beszélgetőtársai Iványi Gábor és Hodász András voltak.

Egy igaz keresztény nem lop, nem gyalázkodik, nem bánt másokat. Nekünk egy olyan hősünk van Jézus Krisztus személyében, aki az életét áldozta a közösségért és nem meggazdagodott belőle – hangsúlyozta Márki-Zay Péter.

A nyugati világ alapja a zsidó-keresztény kultúra, ennek egyik alapja pedig a tízparancsolat. A tízparancsolat elég prominens szabálya, hogy ne lopj. Éppen azért gondolom azt, hogy a lopás erkölcstelen, mert keresztény vagyok. Régebb óta vagyok keresztény, mint a kormánynak bármelyik tagja és mint régebb óta vagyok jobboldali, mint a Fidesz. Nekünk hűnek kell maradni a tisztességhez, becsülethez és a kereszténységhez – mondta Márki-Zay Péter.

Nem azon múlik, hogy valaki keresztény vagy nem keresztény, hogy lop vagy nem lop. Nem az a kérdés, hogy ki, milyen bűnt követ el, hanem a szándék a kérdés: küzdök-e a bűnökkel vagy arra használom a kereszténységet, hogy megéljek belőle. Az a kérdés, hogy használom a kereszténységet, hogy hatalmam és pénzem legyen, vagy követni akarom Jézust és keresztényként akarok élni, úgy, hogy bukdácsolok – mondta Hodász András

Ha valaki azt mondja, hogy keresztények vagyunk, mert akkor kapunk szavazatot, fizetünk az egyházaknak, mert akkor kapunk szavazatot – ez nem kereszténység, hanem egy politikai termék. Kereszténynek lenni azt jelenti, hogy olvasom a Bibliát, követem Jézus tanítását és azon gondolkodom, hogyan tudok még jézusibb módon élni – tette hozzá a kiugrott katolikus pap.

A középkorban megfogalmazódott egy mondás: úgy kell élnünk, mintha Isten nem lenne. Ha valaki komolyabb pozícióban van, akkor ott nagy a kísértés, hogy eltegye, ami nem neki jár és önmagát gyarapítsa, hogy magántársaságot hozzon létre a köztársaságból – hangsúlyozta Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője.

Márki-Zay Péter kiemelte: az egyház és az állam viszonyában mintha azok a középkori idők jöttek volna vissza, amikor ez egy alá-fölé rendeltségi helyzet volt, szemben a modern állam egyik alapelvével, amely szerint egy szekuláris államban semmi különbséget nem tehetünk vallásos és nem vallásos állampolgárok között. Ma azt is tapasztaljuk, hogy az állam beleszól az egyházak dolgába, eldönthetik, hogy melyik egyház működhet, melyik nem, melyik kap támogatást, melyik nem – tette hozzá.

Mára az egyházak elveszítették a függetlenségüket: a hozzájuk érkező állami támogatásoknak megvan az ára. Túl nagy az ára az állami támogatásoknak. Olyan ez, mint egy bántalmazó kapcsolat: vannak pillanatok, amikor jó, de összességében inkább rossz, és nem tudunk belőle szabadulni – hangsúlyozta Hodász András.   

A következő közéleti beszélgetést kedden rendezik meg, este hat órától Márki-Zay Péter vendégei vidéki ellenzéki polgármesterek lesznek: Alpár György, Hegedűs Péter és Vilcsek Ernő. Ezt követően pedig pénteken este hattól Zacher Gábor toxikológussal beszélget a polgármester.

Hodász AndrásIványi Gáborközéleti beszélgetésMárki-Zay Péter