Márki-Zay Péter a Partizánban: A tömegtől fél ez a rendszer

Két év után hívták meg újra a Partizánba Márki-Zay Pétert, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökét. A politikust Gulyás Márton kérdezte pártjáról, a Mindenki Magyarországa Néppártról, az ellenzék esélyeiről, Magyar Péterről és Orbán Viktor hódmezővásárhelyi látogatásáról is.

Márki-Zay Péter a Partizánban szerepelt kedden este, ahol elmondta, szerinte az ellenzéki média is táplál bizonyos hazugságokat, például azt, hogy nincs kiábrándult fideszes – Magyar Péter megmutatta, hogy igenis van – jelentette ki a politikus.

Elismerte, hogy Magyar Péternek most sokkal nagyobb sikere van, mint neki volt két éve. A műsorban Gulyás Márton szembesítette Márki-Zayt azzal a kérdéssel, miért buzdít nyíltan Magyar Péter támogatására. A politikus erre úgy reagált, most az a legfontosabb kérdés az országban, ennek a rendszernek mikor lesz vége, Magyar Péter pedig „egy picit közelebb jut ehhez, mint bárki más ma”.

Majd azt állította, a hazugságok mindenhol, sokszor még a Partizánban is elhangzanak, amit ő szívesen cáfolt volna, de nem hívták be műsorba már két éve. Az egyik ilyen, hogy nincs korrupciómentes politika.

Igenis van olyan politikus, aki nem lop.

– hangsúlyozta.

Előválasztás, összefogás, színfalak mögött együttműködések

Márki-Zay ismét felhívta a figyelmet az előválasztás fontosságára, szerinte „ahol most nem volt előválasztás, és egymásra indulnak ellenzékiek, jó eséllyel el fogják bukni”, azokat is, amelyek potenciálisan nyerhetők lennének.

Vannak olyan pártok ellenzéki oldalon, akik ellenérdekeltek ebben, és nagyobb mértékben jelennek meg a nyilvánosságban, mint én.

– válaszolta arra, miért nem tudta mégis keresztülvinni, hogy legyen előválasztás.

Véleménye szerint ostobaság, hogy nincs szükség összefogásra a rendszer leváltásához, „2022-ben ez volt az egyetlen járható modell”. A hat párt összefogása 2022-ben ugyan valóban megbukott – legalább két párt, az LMP és a Jobbik szerinte „tuti árulók”, hiszen Budapesten Karácsonnyal szemben „egy fideszes jelöltet”, de Vásárhelyen sem őt, hanem „Lázár emberét” támogatják vele szemben.

Utalt arra, hogy a Szabad Európa korábban azt írta, Gyurcsány már 2022 februárjában megállapodott Orbánnal, és szándékosan akadályozta az ellenzék kampányát. Szerinte az összefogás ennek ellenére nagyon veszélyes volt Orbánra, hiszen nem véletlenül mondatták le és nevezték ki újra kilenc évre Polt Pétert, és kezdtek irdatlan pénzszórásba. „Az ellenzéki pártok és vezetők korrumpálásával Orbán Viktor gondoskodott róla, hogy soha többé ne legyen összefogás” – fogalmazott.

Szerinte Magyar Péter nem hibázik most azzal, hogy nem fog össze senkivel, mert „ugyanúgy hátbaszúrnák”, ahogy őt, Gyurcsánnyal pedig csak lejáratnák.

Miért érdemes a Mindenki Magyarországa Néppártot támogatni, Magyar Péter megjelenése ellenére?

– Minden ember, aki a Fideszt otthagyja és küzd velünk egy demokratikus, boldog Magyarországért, őket mind harcostársnak tekintjük, és támogatni fogjuk – jelentette ki Gulyás Márton kérdésére Márki-Zay Péter, aki ennek ellenére arra kért mindenkit, szavazzon az ötös, vagyis a Mindenki Magyarországa Néppárt listájára, mert ők az egyetlenek, akik következetesen az elszámoltatás pártján állnak, és ebben semmilyen személyes szempont sem fogja megakadályozni őket.

Orbán Viktor hódmezővásárhelyi látogatásáról

Lázár János fizetett hirdetésben támadtatta le Navracsics Tibort, mert többször találkozott és kezet fogott velem, fideszes kollégáit arra kérte, hat hónapig ne jöjjenek Vásárhelyre, ehhez képest egy héten belül három miniszter érkezett Vásárhelyre – fejtette ki a politikus Gulyás Mátonnak.

Lázár Orbán Viktor vásárhelyi kampánygyűlésén azt is mondta, Márki-Zay az ország leghülyébb polgármestere. A városvezető Gulyás Márton műsorában ezt így kommentálta:

Lázár János szerint Bécs élhetetlen, a foci egy pilótajáték, Szeged pedig pangó város – ezek után nem kérdéses, hogy melyikünk a hülye.

A műsorvezető kérdésre ezután azt is elmondta, a háborúellenes nyilatkozatot azért tartotta szükségesnek, mert Szijjártó Péter egy hete azzal kampányolt Vásárhelyen, hogy Márki-Zay a „legháborúpártibb polgármester” az országban. – Nincs normális ember Magyarországon, aki háborúpárti. Háborúpárti csak a Fidesz – mondta nyomatékosan, hozzátéve, az ellenzéknek ezt az üzenetet kellene mindenkihez eljuttatni, például fideszes plakátokat felülragasztva minden városban.

Az MTVA-vitáról

– 14 éve nem volt hasonló, ezért nem kérdés miért és mennyire fontos ez most. A moderátorok nem elfogulatlanok, és az idő biztosan nem elég, „de nem érzem súlyosan inkorrektnek” – mondta Márki-Zay, aki azért látja, hogy a kormánynak kínos kérdéseket kihagyták a témákból. De „ha valaki 14 évig dörömböl egy ajtón, és végre kinyitják, nem mondhatja azt, hogy nem megyek be” – fogalmazott.

Más-más mércével

Gulyás Márton utolsó kérdésére, ő is arra készül-e, mint Magyar Péter vagy Donáth Anna, hogy rugalmasan kezelik a vita során a megadott témákat, a politikus idézett egy esetet, ami a pártjuk és annak logójának bejegyzése során történt. Pártjuk bejegyzését hat hónapig akadályozták. Majd a párt logóját bejegyezték, de öt perccel utána a Mozgalmáét már nem akarták, mindenhová fellebbezniük kellett, hogy hogy valamilyen logót végül mégis bejegyezzenek.

– A mi hangunk nem olyan mély, mint Magyar Péteré – fogalmazott, majd elmesélte egy értesülését, mely szerint amikor a TISZA párt adta be a logóját, ami ugyanúgy nem felelt meg az előírásoknak, mint az övéké, akkor azt úgy engedélyezték, hogy a választási bizottság tagjainak még előre ki is osztották az indoklást. Márki-Zay szerint ez azért történt, mert annyira tartottak a Magyar Péter mögött álló tömeg tiltakozásától, a tüntetésektől. – Ővele nem mertek kekeckedni, velünk mertek, velünk könnyű – állapította meg a politikus, aki meg van győződve róla, hogy

a tömegtől félnek, ha félmillió ember az utcán követeli ki a szabályok megváltoztatását, akkor leváltható a Fidesz. A rendszert az utcán kell megdönteni, nem a választáson.

A teljes műsor itt visszanézhető:

FideszGulyás MártonLázár JánosMagyar PéterMárki-Zay PéterMindenki Magyarországa MozgalomMindenki Magyarországa NéppártMTVANavracsics TiborOrbán ViktorPartizánSzijjártó PéterTisza Pártválasztás24Vásárhely