Márki-Zay Péter: a Nyugat mindig győz – ez ezerév tapasztalat

Hazánk ezeréves tapasztalata bebizonyította, hogy a Nyugat mindig győz. Hódmezővásárhely ennek a Szent István-i örökségnek őrzője, a szabadság és a fejlődés városa. Csak ez az örökség képes felemelni Magyarországot, ezért van szükség a Szent István Tervre – mondta Márki-Zay Péter polgármester az augusztus 20-i városi ünnepségen és kenyérszentelésen vasárnap a Szent István téren.

Szent István királyunk, amikor úgy döntött, hogy a keleti kereszténységgel szemben a nyugati kereszténységet választja, akkor a szabadságot és azt a kultúrát választotta, amely bizonyítottan a jóléthez vezet. A kenyér és a szabadság, az alkotmány és a jólét összefügg. Egy olyan rendszerben, ahol szabadság van, ott jólét van. Egy olyan rendszerben, ahol nincs szabadság, ott mindig éhezés van és nem kenyér – hangsúlyozta Márki-Zay Péter.

Azt látjuk, hogy Magyarországon ma ez az ezeréves elkötelezettség meginogni látszik. Azt látjuk, hogy államunk vezetői a mai napon Törökország, Azerbajdzsán, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Szerbia, valamint Bosznia és Hercegovina vezetőivel ünnepelnek. Éppen augusztus 20-án, éppen azon a napon, amikor Szent István a Nyugatot választott és nem a Keletet. Ez az üzenet szembe megy ezer év magyar történelmével és szembe megy ezer év magyar tapasztalatával is

– tette hozzá.

Az ezeréves történelmünk megmutatta: keletről a tatárjárás, a török megszállás, a szovjet despotizmus, az orosz kémbank és a keleti migránshordák jöttek. Nyugatról a reneszánsz, a reformkor, 1848 polgárosodása, a dualizmus gazdagodása, 1956 szabadságharca, 1989 rendszerváltása, az ország csatlakozása a NATO-hoz és az Európai Unióhoz. Hazaárulás nélkül ezen a történelmi tapasztalaton nem lehet változtatni. Ki kell jelentenünk, hogy ezen a történelmi tapasztalaton mi nem is akarunk változtatni – hangsúlyozta Márki-Zay Péter.

Ezer év alatt most fordul elő először, hogy egy világtörténelmi konfliktus, egy háborús helyzet idején Magyarország nem a vesztes oldalon lép a konfliktusba, hanem a győztes oldalon. Mégis az ország vezetői minden erejükkel azon vannak, hogy minket a győztesek oldaláról áttereljenek a vesztesek oldalára – emelte ki.

Amikor Szent István ezer évvel ezelőtt úgy döntött, hogy nekünk Nyugaton a helyünk, hogy nekünk a nyugati kereszténység a mércénk, akkor nagyon helyesen döntött.

Ezer év bebizonyította, hogy a Nyugat mindig győz. Nem egyszerűen a jólét, de a győzelem is azon az oldalon van

– mondta a polgármester.

Nemcsak Szent István döntött a Nyugat mellett a Kelettel szemben, hanem milliónyi magyar is.

Azok, akik elhagyják hazánkat, mind Nyugatra mennek, nem Törökországba, Azerbajdzsánba, Kirgizisztánba, Üzbegisztánba, Türkmenisztánba.

A magyarok tapasztalatai szerint a Nyugat nem hanyatlik, hanem emelkedik. Minden propaganda ellenére a magyarokban megvan a józan ész: gazdagodni akarnak, szabadon akarnak élni, ezért mennek Nyugatra. Azonban bízom abban, hogy akik maradnak, azok is a Szent István-i örökséghez akarnak tartozni, most és mindörökké. Ez az a kultúra, amely egyedül képes felemelni Magyarországot. Felfelé csak akkor tudunk menni, ha a Nyugathoz tartozunk, ha nem állunk át önként a győztes oldalról a vesztesek oldalára.

A helyünk továbbra is az Európai Unióban és a NATO-ban van

– emelte ki.

A polgármester hangsúlyozta: amíg az ország vezetői a keleti szövetségeseiket fogadják, addig mi Hódmezővásárhelyen a testvérvárosaink képviselőit, a nyugati kultúra képviselőit.


Hódmezővásárhely a szabadság városa, Vásárhely népe és vezetése kitart a nyugati értékek mellett. Ahogy eleink kőfallal védték a várost a pusztító árral szemben, ma mi biztosítjuk azt, hogy Vásárhely a Nyugat szigete legyen a keleti kudarc tengerében.


Hódmezővásárhely szabadon fejlődik, ezért sikerült eltörölnünk az ország legmagasabb ingatlanadóját, rendezni az elődeink által felhalmozott hétmilliárd forintos adósságot, és letörni a mindent átható korrupciót. Az négy évvel ezelőtt, a választóknak tett ígéreteink több mint 90 százalékát már teljesítettük és dolgozunk a továbbiak megvalósításán is – mondta Márki-Zay Péter.

Olyan képviselőket látunk itt ma, akik nem kivesznek a közösből, hanem hozzátesznek ahhoz.

Hiszünk abban, hogy nem egy szegény városnak kell egy gazdag polgármester, hanem egy gazdag városnak legyen inkább egy szegény polgármestere, aki a polgárok adományaiból és az emberek összefogásával tudja megvalósítani a közösség céljait.

Semmi nem emel fel csak az alázat. Ez Szent István öröksége, ez a nyugati keresztény kultúra – Hódmezővásárhely szigetként képviseli ezt a Kelet tengerében – mondta a polgármester.

Hódmezővásárhely a szabadság és a fejlődés városa. Példát mutattunk és azon dolgozunk, hogy az egész ország szabad legyen.

A Szent István Terv abból áll, hogy felfelé induljunk el, hogy a bűnözők börtönbe kerüljenek és ne a parlamentbe, hogy az ország környezettudatos legyen, hogy minden ember és minden város egyenlő legyen

– emelte ki Márki-Zay Péter.

államalapításMárki-Zay PéterSzent István kirány ünnepeSzent István Terv