Márki-Zay Péter: a gyűlöletet, a megosztottságot csak a szeretet fogja legyőzni – gyűlést tartottak a budapesti Madách téren

Vasárnap délután a budapesti Madách téren tartották Márki-Zay Péter gyűlését. Az eseményen felszólalt Vajda Zoltán országgyűlési képviselőjelölt, Király Júlia, a Nemzeti Bank volt alelnöke, Szél Bernadett és Hadházy Ákos, országgyűlési képviselő és Karácsony Gergely. Márki-Zay Péter a gyűlésen beszélt a kampány mellett az előttük álló fontos szakpolitikai kérdésekről: a béremelésekről, a hajléktalanok segítéséről vagy az azonos nemű párok jogairól.

Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely egymás érdemeit is elismerték az eseményen, az állva maradt jelölt szerint az elmúlt egy hét nagy nyertese Karácsony Gergely, aki ki tudott lépni a pártok és a saját árnyékából is. Kiváló hazafinak és államférfinak tartja.

Márki-Zay azt is mondta, szövetségükbe valamennyi magyart szeretnék bevonni. Megköszönte a Momentum támogatását és számít a Jobbikos szavazatokra is. De várja a kiábrándult Fideszes szavazókat, a a külhoni magyarok szavazatait, de szerinte a DK-sok is szavazhatnak rá. Járjanak egy laptoppal és szavaztassanak le minél több embert, mondta. Az a véleménye, hogy a radikális hozzáállás szükséges a változáshoz.

“Önök érdekében vagyok radikális, az Önök érdekéért van szükség radikális változásra.”

– mondta.

Hozzátette, nem kell félni attól, hogy egy konzervatív, jobboldali politikus szétfeszíti az ellenzék és az összefogás kereteit. A gyűlöletet, a megosztottságot szerinte csak a szeretet fogja legyőzni, ezért az ellenzék most fogjon össze szeretetben, mondta.

Beszélt a programelemekről is, ennek során elmondta, hogy szükséges a most bejelentetteknél nagyobb béremelés. Fontos, hogy segítsük szerencsétlenebb sorsú társainkat, például a hajléktalanokat és konzervatív politikusként többször kiállt az egynemű párok jogaiért.

Hozzátette, szerinte Jézus Krisztus is baloldali volt.

Vajda Zoltán, a XVI. kerületben győztes Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) jelöltje arról beszélt, a második forduló az ész választása lesz, nem a szívé. A baloldalon nincsen egyetlen domináns erő. De azt a véleményét is elmondta, hogy Orbán főnyereménye Dobrev Klára, ő Gyurcsány embere, tetszik, vagy nem. Márki-Zaytól azt várják, hogy felülemelkedjen a pillanatnyi érdekeken és higgadt maradjon.

Király Júlia, volt MNB alelnök azért szavazna Márki-Zay Péterre, mert úgy gondolja, a miniszterelnök-jelölt pontosan tudja, hogy milyen országban élünk, és hogy milyen országban élhetnénk, jobboldaliként pedig van füle befogadni a baloldali értékeket is. Hozzátette, hogy nem mindenben értenek egyet, sok a vitájuk és akár felszisszennek egy-egy nyilatkozatán, de vele lehet vitatkozni.

Hadházy Ákos azzal a számára és szimpatizánsai számára is rossz hírrel kezdte beszédét, hogy önbecsapás azt hinni, hogy az ellenzék már most megverte a Fideszt, a közvélemény kutatások sem adnak erre a hitre alapot. Meglátása szerint rossz hozzáállás ellenzékiként azt mondani, hogy ha nem az ő favoritja lesz a miniszterelnök-jelölt, akkor nem megy el szavazni, mert akkor borítékolható, hogy a 2022-es választás másnapján ki alakíthat kormányt, és az Orbán Viktor. Hozzátette, az előválasztás első fordulójában a zuglói szavazás nagyon tanulságos volt.

Szél Bernadett azt emelte ki, hogy az előválasztás elkezdte átformálni az ellenzéki politikát, és Márki-Zay Péterrel a civilek is megjelentek. Így a képviselő őt támogatja, de azt is kijelentette, hogy bárki lesz az ellenzék közös jelöltje, kutya kötelességük őt támogatni.

Karácsony Gergely azt mondta, ami most az országban történik, az egy szelíd forradalom, hogy, ahogy fogalmazott, felszabadítsuk, és újraegyesítsük Magyarországot. Ő Márki-Zay Pétert európai politikusnak nevezte. Tudja, hogy vannak csalódott emberek, akik rá szavaztak, és most azt gondolják, hogy a baloldali értékek nem fognak érvényesülni Márki-Zay Péter miniszterelnöksége esetén sem. Ő ettől nem fél, és az Orbán kormány leváltásához újabb szövetségeseket kellett keresni.

előválasztásMadách térMárki-Zay PéterMMMnagygyűlés