Márki-Zay Péter: A Fidesz egy hárommilliárdos uniós projektből is elvenné a városnak járó pénzt

A polgármester ezt a pénzt Vásárhely fejlesztésére fordítaná – jelent meg tegnap este a facebook posztjában.

Mint tegnap megírtuk:

A tegnapi véleményező ülésen Horváth Zoltán képviselő kérte a várostól, hogy töröljék el annak a vállalkozónak a területhasználati díját, aki a kórház felújítását elnyerte és a kivitelezést elkezdte. Nem hibáztathatják a várost, a városvezetést vagy a polgármestert azért, mert egy közbeszerzést megnyerő vállalkozó rosszul kalkulál. A közútkezelői hozzájárulás díja 136.327.500,-Ft, ami éppen egy Lázár János polgármestersége alatt született rendelet alapján, az alábbiakból tevődik össze: Az igénybevétel időpontja: 2021. 04. 01. – 2022. 03. 31. Az igénybevétel ideje: 365 nap Az elfoglalni kíván terület építési munkaterületre: Belterületi lakó és kiszolgáló út: 320 m2 x 365 nap x 180,- Ft= 21.024.000,- Belterületi kerékpárút: 80 m2 x 365 nap x 180,- Ft = 5.256.000,- Járdaburkolat: 15 m2 x 365 nap x 180,- Ft = 985.500,- Belvárosi szorzó: 27.265.500,- ft x 5 = 136.327.500,-

-látszanak az adatok.

A város nemrégiben fizette ki a régi fideszes időkből Hódmezővásárhelyre maradt 318 millió forintos adósság utolsó részletét, aminek kifizetését 2018 február után kezdte el követelni a kórház. A kórház egyébként már óriási kedvezményt élvez a városvezetés részéről, hiszen a város cégeinek a kórház összesen 64 millió forinttal tartozik, és további 11,7 millió forint értékű le nem járt számla várakozik kifizetésre. A város cége úgy szolgáltat étkezést a kórházban ellátottaknak, hogy a kórház nem írt alá szerződést a várossal.

A Fidesz február 18-án felszólította Hódmezővásárhely polgármesterét, hogy az általa eltörölt ingatlanadóból származó megtakarítását fizesse be a városnak, személyes példájával járjon előttük. Ő ezt már másnap megtette, 300 ezer forintot befizetett a város kasszájába – a Fideszes képviselők közül azonban egyetlen egy sem követte őt azóta sem -fogalmazott a polgármester.

Márki-Zay Péter ingyen wifi internetet ajánlott fel saját adományából a kórháznak – ám ezt a kórház nem engedélyezte. Felesége, Felícia, egészségügyi végzettséggel és tapasztalattal a járvány alatt többedmagával önkéntesnek jelentkezett a kórházba, ám a kórház igazgatója ezt is elutasította. A polgármester felhívásban kérte a kórházat, hogy a COVID-ban haldoklók számára találjanak technikai megoldást a szeretteiktől való méltóságteljes elbúcsúzásra – ám a betegek azóta is magányosan halnak meg.

A kormány idén 700 milliót vett el Vásárhelytől – kizárólag a fideszes megyei jogú városoknak viszont már decemberben adott 1,38 milliárdos kompenzációt. Lázár János tíz éve 300 milliót vett el a kórháztól, amit az utolsó fillérig mi kifizettünk ki nekik 2018 után. A Fidesz tehát csak elvett a kórháztól, mi viszont azóta további 75 millióval hitelezzük és támogatjuk őket. Felvétellel bizonyított, hogy a kórházat csak Lázár János hívta „halálgyárnak”.

-írja posztjában Márki-Zay Péter.

A polgármester soha senkit nem beszélt le az oltakozásról, sőt, a város az erre felállított telefonos szolgáltatásával eddig 200 vásárhelyinek segített regisztrálni. Márki-Zay Péter a Fidesz rágalmaival ellentétben a kormány által meghatározott sorrendben, a kormány által biztosított vakcinatípussal kapta meg az oltását, amivel nemhogy 350, de egyetlen egy idősebb regisztráltat sem előzött meg. Arról viszont hallgat a Fidesz, hogy a jóval fiatalabb fideszes képviselők és a fideszes sajtó fiatal munkatársai már sokkal előbb megkapták az oltást, és érdekes módon nem kínai és nem orosz vakcinával -jelent meg a Polgármesteri Hivatal közleményében.

Európai UnióFideszHódmezővásárhelykórházMárki-Zay Péterpénz