Márki-Zay: Orbán akár kétharmaddal is legyőzhető

Élénk bekiabálás és feszült hangulat jellemezte Márki-Zay Péter és Hollik István vitáját a Tranzit Fesztiválon. Hódmezővásárhely polgármestere és a Fidesz kommunikációs igazgatójának a vitáján a magyar gazdaság állapotáról, a korrupcióról és a járvány kezeléséről esett a legtöbb szó. A vita után a helyben.hu szerkesztője arról kérdezte az ellenzék egyik miniszterelnök-jelöltjét, hogy érezte magát a vita során, s vállalna-e vitát Orbán Viktorral.

Ön a napokban nagyon kemény hangú vitát folytatott Hollik Istvánnal. Nem zavarta a Tranzit fesztivál elsősorban fideszes elkötelezettségű közönsége?

Nem zavart. Előre tudtam ugyanis, hogy ez egy Fidesz-rendezvény, hisz a támogatók között felsorakozott a hatalom médiája is. Az esemény résztvevői között pedig olyan szellemi nagyságok is szerepeltek, mint a legtöbb sajtópert vesztő Pesti Srácok főszerkesztője, Huth Gergely és társai. A Tranzit tehát a Fidesz oroszlánbarlangja, ahová néha meghívnak kormánykritikus szereplőt is.

Meglepte önt, hogy a köztelevízió műsoraiba ugyan nem tud bejutni, de egy pártrendezvényre meghívták?

Azért nem lepett meg, mert itt a közönség a B-közép, őket igyekeznek szórakoztatni. A köztévébe valóban nem engednek be, bár egyszer megtették, de rájöttek, hogy ez nekik nem jó. Viszont a fesztivál közönsége élvezi azt a műfajt, amely lényege, hogy az ellenzéki politikusokra ráfogják az utcán a kamerát, majd az interjút úgy vágják össze, hogy az alany – látszólag saját erőből tökéletesen lejáratja önmagát. Ezt a módszert én is ismerem, ezért kerülöm. Csak élő adásba vagyok hajlandó elmenni, és miután a Tranziton egyenes adásban ment a vita, ezért aztán elmentem. Pedig előre tudtam, hogy az egész eszmecsere célja, hogy saját közönségének a kormányszóvivő felmondhassa a kormánypropagandát, továbbá megpróbáljon engem „össze-gyurcsányozni”.

Az interneten látható közvetítésből kiderült, hogy a vita alatt sokan „beszóltak” önnek, bár érteni nem mindig lehetett a megjegyzéseket. Durva sértéseket kapott?

Azt is, például, hogy hungarofób (magyar gyűlölő – a szerkesztő)) vagyok, vagy hogy miért jöttem haza Kanadából. A többi közbeszólást nem ismertetném, mert azok egy része nem tűri a nyomdafestéket.

Az nem jutott eszébe, hogy önnek, aki miniszterelnök-jelölt, nem rangon aluli vitázni egy kormányszóvivővel?

Nem a miniszterelnöki kampány részeként, de nálam hagyomány, hogy ha elhívnak egy vitára, vagy beszélgetésre, akkor elmegyek. Ritkán fordul elő, hogy kitérek a diskurzus elől. Persze volt már olyan médium, amely az ellenzék árulóival akartak leültetni, de azt már valóban rangon alulinak ítéltem.

Kérdezhetek neveket, kire gondolt?

Nyilván a Mi Hazánk Mozgalomra, Volner Jánosra, Szanyi Tiborra és társaik szélesebb holdudvarára gondolok, őket az ellenzék elárulóinak tartom. A kormányszóvivővel folytatott vita azért nem annyira rangon aluli.

A vita során többször hiába kérte partnerét, hogy ne gyurcsányozzon megállás nélkül. Amikor Hollik tényeket mondott, azt elfogadta?

Azt nem vitatom, hogy Magyarország sokat fejlődött az elmúlt 11 évben, de ez akkor lenne igazán szép teljesítmény, ha nemcsak az Európai Unió átlagát meghaladó gazdasági növekedés lenne, hanem mondjuk Romániát is. Tehát ha elérjük Románia gazdasági fejlődését, vagy közelebb kerülünk Lengyelországhoz, Szlovákiához vagy Csehországhoz. Tehát ha legalább a térségbeli versenytársainkhoz fel tudunk zárkózni. Ez azonban nem sikerült. Ma már Románia fogyasztásban is előttünk jár, ráadásul kevésbé korrupt a politikusi garnitúrája. Ezen kívül hamarabb állnak át korszerűbb oktatásra, bevezetik a laptopos és tabletes tanítást, de szabadabb a gazdaságuk is. Nekünk ennél kell gyorsabban fejlődni, nem pedig az unió átlagánál. Ezt ma már nemcsak mi, ellenzékiek mondjuk, hanem Matolcsy György jegybank-elnök is.

Nem volt olyan érzése, hogy a kormányszóvivővel lefolytatott vitát megvívhatta volna akár Orbán Viktorral is, hisz ezeket az érveket a Habony-művek központilag gyártja le.

Teljesen mindegy, hogy melyik fideszes vezetővel vitatkozunk, a szereplők ugyanazokat a paneleket, ugyanazt az érvrendszert használja, mi több, ma már ugyanazokat szavakat! Emlékezzen rá: a Fidesz számára legnagyobb bukást okozó Szájer botrány idején, amikor az alkotmányt író politikus az ereszen távozva hagyta el a melegorgia helyszínét, minden kormánypárti képviselő azt nyilatkozta, hogy „Szájer József az egyetlen helyes döntést hozta meg a lemondásával” Szó szerint minden politikusuk ezt mondta! Így van ez minden vitában, szóról szóra ki van adva, hogy mikor mit kell mondani.

Ezt nevezte Kuncze Gábor „papagájkommandónak”. Kérdés, hogy ilyen a mai politika, vagy ez csak a Fidesz módszere?

Ilyenek a bolsevik pártok. Ezek a módszerek pedig hiába demonstrálják a Fidesz szellemi igénytelenségét, mégis nagyon hatékonyak.

Szemmel láthatóan Önt zavarta, hogy Hollik többszöri kérés ellenére nem hagyta abba a gyurcsányozást. Felkészült erre?

Igen, ez az legfőbb kiválasztott érv, amivel a Fidesz győzni kíván jövőre. Azért nem hagyta abba Hollik a gyurcsányozást, mert nem teheti meg. Ez is központilag kiadott feladat. Egyébként elmondtam ott is a vitában, de elismétlem: ha a választás jövőre arról szól, hogy Orbán, vagy nem Orbán, akkor a választást az ellenzék kétharmaddal nyeri! Ha viszont az lesz a kérdés, hogy Orbán vagy Gyurcsány, akkor Orbán Viktor fog ismét kétharmaddal nyerni.

Ha ez a lényeg, akkor van értelme vitatkozni a gazdaságról, a járványban elhunyt 30 ezer emberről, a korrupt módon beszerzett lélegeztetőről, Mészáros Lőrincről? A vita lényege úgyis csak az, hogy ki lesz Orbán kihívója?

Azt azért ne felejtse el, hogy minden fideszes politikai érvvel szemben ott van az igazság, ami egyetlen mondatban megfogalmazható. A kormány gyurcsányozása legfeljebb a saját szavazóinak szól majd, ha mi a kormánypárt szavazóihoz is el tudjuk juttatni azt, hogy 11 év alatt a kormánypárt nem véletlenül nem számoltatta el Gyurcsány Ferencet. Pedig megígérte. Erre az egyetlen mondatra a Fideszesek is megbénulnak! Nem véletlenül!

Ha egy vitában ezt elmondja Orbán híveinek, akkor mi a válasz?

Megdermednek! Nagyon sokszor vitatkozom, nemcsak a közgyűlésben, hanem választási kampányok idején, az utcán, vagy akár a kocsmában is. Amikor felvetem, hogy 11 év alatt elszámolthatták volna Gyurcsány Ferencet, de mégsem tették, arra a Fidesz támogatói is elhallgatnak. Ugyanis még a legostobább Fidesz szavazó is tudja, hogy erre a kérdésre két logikus magyarázat létezik. Vagy az, hogy Gyurcsány soha semmilyen bűnt nem követett el, vagy az, hogy a Fidesz együtt lopott Gyurcsánnyal, és ezért nem számoltatta el. Ezen még a mélyen Fidesz hívők is elgondolkodnak…

A vitában is felmerült, hogy 2010-ben még ön is Fidesz szavazó volt, ma pedig egykori pártját azzal is bírálja, hogy ön hamarabb volt jobboldali és keresztény, mint a kormánypárt.

Ez a másik olyan érv, amire a tapasztalatom szerint a Fidesz-hívek nem tudnak mit mondani. Ők ma azt az ellenfelet keresik, aki azonosul Gyurcsánnyal. Ezt az ellenfelet ők akárhányszor le fogják győzni. Ha viszont olyan ellenfelet találnak, akik náluk is kevésbé azonosul Gyurcsány Ferenccel, akkor végük van.

Erre az állításra épül az ön miniszterelnök-jelölti kampánya?

Szerintem ez a Fidesz legyőzésének az egyetlen lehetséges módja. Ebben biztos vagyok. Erre a helyzetre valóban nem tud semmit reagálni a Fidesz, nem csak azért, mert ez az igazság! Inkább azért fáj ez nekik, mert a kampányuk értelmét veszti. A Fideszt – mint mondtam – csak olyan kormányfő-jelölttel lehet legyőzni, akit nem lehet összemosni Gyurcsánnyal. Ha az ellenzék ilyen talál, akkor a Fidesznek vége van!

Visszatérve a vitára, érzése szerint ön nyert, vagy Hollik István?

A világháló kommentelői körében láthatóan én nyertem, a helyszínen lévőkben felemás lehetett az érzés, hisz érzékelték, hogy gyakran nem engedtek szóhoz jutni, időnként belém fojtották a szót.

Hála az ATV műsorvezetőjének?

Jónéhány hazugságot szabadon elmondhatott Hollik, mialatt engem legfeljebb egyre engedtek reagálni. A legfontosabb mondataimat ennek ellenére is sikerült eljuttatni az ott jelenlévő Fidesz-hívőkhöz. Ilyen volt például az ügynökakták ügye. Arra ugyanis ma a legelszántabb Fidesz-hívők sem tudnak válaszolni, hogy vajon miért Orbán Viktor és a Fidesz akadályozza meg az ügynökakták nyilvánosságát?! Amikor tavaly egyszer beengedtek Hadházy Ákossal a Pesti TV-be, akkor a Fidesz törzsközönsége a közösségi médiában bár rutinból gyalázott bennünket, de az értelmesebb fideszes kommentelők elismerték, hogy van abban valami, hogy a Gyurcsány kormányt az ígéretük ellenére sem számoltatták el. Elismerték, hogy ez jogos kritika, és hogy ezért veszthettek el olyan szavazókat, mint amilyen Márki-Zay Péter is volt. Ez azért jelzésértékű.

Vagyis azt mondja, hogy a vita helyszínén sem vesztett?

A tisztes helytállásom önmagában egy komoly eredmény volt. Viszont a kommentekből ítélve Hollik István teljesítményét saját tábora is gyengének ítélte. Ezt én akár győzelemnek is értékelhetem.

(Forrás: helyben.hu)

2022Hollik IstvánMárki-Zay Péterországgyűlési választás