Márki-Zay: Nem tenne jót a városnak, ha nem ülnének be a fideszes képviselők

Városunk újraválasztott polgármestere csütörtökön a VTV Időben című adásában értékelte a június 9-i voksolás eredményét, levonva a Vásárhelyre vonatkozó következtetéseket is. Kifejezte bizalmát, hogy békésebb időszak köszönt ránk, de meggyőződését is, hogy Lázár Jánosnak is van tennivalója Vásárhelyen. Arról a felvetésről is megosztotta gondolatait, amely szerint a listáról bejutott fideszes képviselők esetleg nem ülnének be a város közgyűlésébe.

Márki-Zay Péter a műsorban még egyszer mindenkinek megköszönte, hogy rá, illetve a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjeire szavazott Vásárhelyen.

Elmondta, mindenképpen új korszak kezdődik a városban, és a következő 5 éves ciklusra is tett ígéreteket, ezúttal 115 pontban – ez közel kétszer annyi, mint az öt évvel ezelőtti 58. Most különösen figyelt arra, tette hozzá, hogy csak olyan vállalásokat tegyen, amelyeket lehetőleg Lázár János sem tud megakadályozni.

Lázár Jánosnak is van feladata a várossal

Azt remélem, hogy béke lesz mostmár, talán tudomásul veszik a vásárhelyi fideszesek, – és elsősorban Lázár János úr – hogy a vásárhelyiek belénk helyezték a bizalmukat és mitőlünk várják, hogy képviseljük a várost. De ez nem azt jelenti, hogy őt nem választották meg ebben a körzetben országgyűlési képviselőnek és hogy neki ne lenne feladata a várossal. Neki igenis van, nemcsak úgy, mint városunk szülöttének, hanem úgy is, mint országgyűlési képviselőnknek és úgy is, mint miniszternek

– hangsúlyozta Hódmezővásárhely polgármestere, hozzáfűzve, hogy Lázár János bár csak egyszavasan, de gratulált neki a választási győzelemhez, amit ő a békülékenység jelének vesz. Márki-Zay ezután is nyitott az együttműködésre és reméli, mostmár nem lesz akadálya annak sem, ha például egy cég Vásárhelyre akar jönni munkahelyeket teremteni, akkor ehhez a HIPA is segítséget adjon.

Lázár János közreműködésére van szükség ahhoz is, emelte ki a polgármester, hogy a 100 hektár ipari parki fejlesztés megvalósulhasson, a miniszter támogatásával tudják ugyanis átminősíteni a jelenlegi mezőgazdasági földeket ipari telekké. – Érdeklődés mindenesetre az ipari területekre, de még lakóterület-bővítésre is van – tette hozzá Márki-Zay Péter.

A politikus bízik benne, hogy Lázár János félre tudja tenni az indulatokat és tud dolgozni a városért – azért is, mert a választás eredménye véleménye szerint országosan is komoly figyelmeztetés volt a Fidesznek. Erről a kormánypárt több politikusa is nyilatkozott, például Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere, aki szerint nem történhet meg, hogyha vita van egy település országgyűlési képviselője és a polgármestere között, akkor ne kapja meg a város ugyanazt a támogatást, amely másoknak is jár.

Vásárhely polgármestere mindebből azt szűri le – Lázár János, Szél István gratulációjából, Cser-Palkovics nyilatkozatából, de a választási eredményekből is -, hogy a kormányzó pártnak és az országnak is a konszolidáció lenne az érdeke.

Szükség van az ellenzéki képviselőkre a közgyűlésben

A műsorban a polgármester elmondta, még nem tudható, hogy a Fidesz listáról bejutott képviselői beülnek-e a közgyűlésbe, hiszen a legutóbbi alkalommal is többen visszaléptek a Fidesz listáján a képviselőség lehetőségétől. Ha most mind a négy kormánypárti képviselő lemond, akkor a listán az ötödik, hatodik, stb. lép a helyükre, amennyiben pedig minden név „elfogyna”, akkor tudomása szerint az ő helyeik üresen maradnának.

Unalmas lenne, ha nincsenek ott ellenzéki képviselők és nincsen vita. Biztosan nem tenne jót sem a városnak, sem a demokrácia állapotának. Én nagyon szomorú lennék, ha nem ülnének be a fideszes képviselők!

– állapította meg Márki-Zay Péter, aki azért hozzátette azt is, nem tudja elítélni azt, hogyha valaki a győzelemre készülve vereséget szenved, akkor kevésbé lelkes az ellenzéki szerep ellátása iránt. Szerinte ők mindig példát akartak mutatni Vásárhelyen, hogy a politikai viták mellett és attól függetlenül is meghallgatják a másikat, ebben a szellemben a közgyűléseken nem korlátozta a képviselők hozzászólási lehetőségeit sem, mindenkit végighallgattak, rugalmasan kezelték a szabályzat erre vonatkozó részeit.

A választók többsége ezt a politikai kultúrát szeretné

Márki-Zay még egyszer elismerte Kovács Pál szép gesztusát, aki elment hozzá a Vukba és személyesen gratulált neki – amiért a volt polgármesterjelölt egyébként nagy tapsot is kapott a jelenlévőktől. Elmondta, büszke a politikai közösségére ezért, hiszen az ellenfél, ha korrekt, dicséretre méltó. Ők azt a politikai kultúrát szeretnék képviselni, hogy meghallgatjuk a másikat, szót adunk neki, nem utasítjuk el a kézfogást, kulturált vitákat tartunk.

Én ebben a politikai kultúrában hiszek!

– jelentette ki Vásárhely régi-új polgármestere. Meggyőződése, hogy a Fideszre szavazók többsége is ezt a politikai kultúrát szeretné látni.

Kiemelte továbbá, hogy az elmúlt öt évben a közgyűlésben jelenlévő öt fideszes képviselő nagyon sok dolgot felvetett, amit meghallgattak, megoldottak, és olyan helyzetek is voltak, amikor a Fidesz szavazata döntött.

Nagyon fontos szerepe van a képviselőiknek ott, és mi szeretnénk is együttműködni velük – reméljük, hogy ott lesznek és a város érdekében fognak dolgozni!

– adott hangot bizakodásának Márki-Zay Péter.

Az Időben teljes adását itt tekinthetik meg:

FideszképviselőkKovács PálközgyűlésLázár JánosMárki-Zay PéterVásárhelyVTV