Márki-Zay: Nehéz helyzetben kell megoldani, hogy ne álljanak le a fejlesztések Vásárhelyen

Tavaly döntött a kormány az önkormányzatok finanszírozásának csökkentéséről, valamint ennek a csökkentett összegnek a befagyasztásáról 2027-ig. Eközben Vásárhelynek jövőre előreláthatólag 100 milliót forinttal több szolidaritási adót kell befizetnie a központi költségvetésbe. Ilyen körülmények között kell megoldania a városnak, hogy a fejlesztések ne álljanak le – mondta el Márki-Zay Péter az Időben szerdai adásában.

Az a város célja, hogy a kormányzati elvonásokat, illetve pluszterheket valahogy ki tudják gazdálkodni, és a város fejlődése ne álljon le. Közben az uniós pénzek kifizetései csúsznak.

Nekünk most mind létszám tekintetében, mind költség, kiadások tekintetében nagyon meg kell húznunk a nadrágszíjat – hangsúlyozta a polgármester, megemlítve, hogy éppen ezért például a Tornyai intézményeiben háromfős leépítés lesz, de csökkentik a könyvtár nyitvatartási idejét is, illetve a Zsinagóga – Magyar Tragédia Kiállítóhelyen sem lesz már állandó személyzet, az intézményt csak telefonos előjegyzéssel lehet majd látogatni. A hivatalban is csökkentették a létszámot, és minden módon igyekeznek megtakarításokat elérni. Ebben segít például a napelemek áramtermelése is – emelte ki Márki-Zay Péter – , de tárgyalnak a pénzintézetekkel is, amelyből kiderült, nagyjából tízmillió forintot tudnak megspórolni a kamatkiadásokon és a számlavezetési díjakon – miközben ugyanennyit visz el a kormány által bevezetett tranzakciós díj.

Kevesebb ember, kevesebb energiafelhasználás, hatékonyabb beszerzések, a korrupció folyamatos távoltartása a várostól

– sorolta a polgármester az eszközöket, melyeket bevetnek a spórolás érdekében.

Inflációkövető díjemelések várhatók

Mindeközben az utóbbi két évben sok területen elmaradt a díjemelés, amit most pótolni kell, ezért a közgyűlés hamarosan az inflációt követő emelésekről fog dönteni, például a lakbérek, a parkolási díjak tekintetében. Emelkedni fognak a menzadíjak is: itt az energiaárak, munkabérek, élelmiszerárak emelkedése miatt 25 százalékos emelés várható. – Ezzel még mindig csak az egyházi iskolák szintjét fogjuk alulról súrolni – fogalmazott a polgármester. Ezenkívül növekedni fognak a Nyugdíjas Lakópark díjai is, inflációkövető mértékben. Minderre azért van szükség, hogy ne az egész város adófizető polgárait kelljen terhelni – emelte ki Márki-Zay Péter.

Ezeket a nehéz feladatokat kell most megoldjuk a város fegyelmezett, pontos gazdálkodása érdekében

– hangsúlyozta végül Vásárhely polgármestere.

Műsorunk témára vonatkozó részét itt visszanézheti:

díjemelésfejlesztésekgazdaságHódmezővásárhelyinflációMárki-Zay PétermenzaNyugdíjas Lakóparkpénzügyektrazakciós adóVásárhelyvásárhelyi hírek