Márki-Zay: most az áprilisi ifjak hozhatják el a szabad, demokratikus Magyarországot

Hiszek benne, hogy hazánk nem marad a történelem rossz oldalán. Vásárhelyen bebizonyítottuk, hogy nem minden politikus lop, a város gazdagodik, a vállalkozók nyílt versenyben a legjobb ajánlattal győznek, egy közszereplő válaszol a kérdésekre – fogalmazott Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje az ellenzék március 15-i kormányváltó nagygyűlésén.

A budapesti Műegyetem rakparton beszédet mondott Iványi Gábor, lelkész és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítója; Donáth Anna (Momentum); Karácsony Gergely (Párbeszéd); Jakab Péter (Jobbik); Tóth Bertalan (MSZP); Schmuck Erzsébet (LMP); Dobrev Klára (DK); Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke és végül Márki-Zay Péter.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje felidézte: március 15. mindig ünnep volt számára, egy ünnep pedig mindig emlékezetes. Kokárdában mentek az iskolába, volt amikor esett a hó, vagy éppen kinyitott a fagyizó, de olyan még nem volt,hogy valaki megkérdőjelezte, kik voltak a történelem rossz oldalán. Hogy valaki megkérdőjelezte-e, hogy a márciusi ifjak voltak-e a hősök.

Amikor forradalmakat vívtunk a szabadságért, eltaposták, mégis győzött. A nép kitartását, önfeláldozását nézték. Egy nép, amelyre a világ szabadságszerető része lélegzetvisszafojtva nézett 1848-ban és fogadta be a menekültjeinket, akárcsak 1956-ban. A történelem jó oldalán álltunk, büszkék voltak a magyarokra – fejtette ki. Azonban szerinte ma, 33 évvel a rendszerváltás után immár nem egy nép vagyunk a világ számára, hanem egyetlen arccal azonosítanak. Egy ember kisajátított minket, immár 12 éve egy arc jelenik meg, ha egy külföldi megtudja, magyarok vagyunk. Ez az ember viszi vásárra a bőrünket, jogot formál arra, ő mondja meg ki a nemzet része – fogalmazott Márki-Zay, mire a tömeg elkezdte skandálni: ,,Orbán takarodj!” Az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje úgy folytatta, ,,ma emiatt az arc miatt ítélnek meg minket„, az ember miatt, ,,aki hol ide, hol oda fordul, naponta vált barátot és ellenséget.”

Donald Tusk és Márki-Zay Péter

Itthon éket vert barátok, szomszédok, kollégák, családtagok közé. Megmérgezte azt a szót, hogy ,,nemzet.” 20 nap múlva, a választásokon arra kell szavaznunk, hogy ismét egy nép legyünk, ne kívülállók a saját hazánkban. Mi is a nemzet vagyunk, különböző világnézetünkkel – fejtegette Márki-Zay.

Beszélt arról is, elfogadhatatlan, hogy egy ember akarja megmondani, miről mit gondoljunk, van akitől mindent elvesznek, más mindent megtehet. 33 évvel a győztes rendszerváltás után ismét vesztesek lettünk a saját hazánkban. Ezúttal nem külső kényszer, leigázó hatalom, hanem saját vezetőnk hatalomvágya miatt választottuk a rabságot, a gyűlöletet, a lemaradást, önként mentünk vissza a történelem rossz oldalára – vélekedett.

Márki-Zay Péter szerint a kormánypropaganda igyekszik elbizonytalanítani, egység helyett kétséget ébreszteni a választókban, azonban egyszerű az április 3-i választás tétje: a Kelettel szemben Európát válasszuk, az önkénnyel szemben a szabadságot, a nélkülözéssel szemben az emelkedő Magyarországot. Több közös van bennünk, mint ami elválaszt – jelentette ki.

A fél ország gyűlöl, a másik fele tőlem vár megváltást. Naponta érnek engem és családomat trágár megjegyzések ismeretlenektől, akiket soha nem bántottam és nem is fogok. Hiszek benne, hogy hazánk nem marad a történelem rossz oldalán – közölte, majd emlékeztetett: már háromszor megtapasztalta, hogy az összefogás csodákra képes. Négy éve 57%-al győzték le a Fidesz polgármesterjelöltjét Vásárhelyen, másfél évnyi mocskolódás után újra 57%-al lett polgármester és a tíz körzetből kilencben az összefogás képviselői győztek. Így lett a fideszes kétharmadból ellenzéki kétharmad. Az előválasztáson esélytelenként engem választottak ismét 57%-al közös miniszterelnök-jelöltnek. Én még soha nem nyertem közvélemény-kutatást, igaz választ sem veszítettem el – fogalmazott Márki-Zay.

Beszédében önkritikát is gyakorolt, megemlítette, hogy gyakran tesz kifogásolható megjegyzéseket. Röviden ismertette az ellenzéki programot, így többek között több megbecsülést kell adni a tanároknak, a fiatalokat haza kell csábítani külföldről, igazságos jogrendszert kell kialakítani.

Végül arra biztatta a jelenlévőket, legalább 3 embert győzzenek meg a következő 20 napban. A márciusi ifjak után most az áprilisi ifjak hozhatják el a szabad, demokratikus Magyarországot – zárta gondolatait.

A rendezvény végén a 106 képviselőjelölt és a pártok vezetői egy nagy közös csoportképet készítettek.

1848-49-es forradalom és szabadságharcDobrev KláraEgységben MagyarországértIványi GáborJakab PéterKarácsony GergelyMárki-Zay PéterTóth Bertalan