Márki-Zay: mi lesz, ha elfogy a mások pénze?

A polgármester szerint újabb 70 milliónyi bevételt vesz el az önkormányzattól a közterületi parkolás ingyenessé tétele.

Margaret Thatcher 20. századi brit miniszterelnököt idézte Facebook-posztjában Márki-Zay Péter, miszerint „az a baj szocializmussal, hogy előbb-utóbb elfogy a mások pénze”. Mindezt annak kapcsán írta a polgármester, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tegnap bejelentette: az egész országban ingyenes lesz a közterületi parkolás. A városvezető számítása szerint a gépjárműadó 130 milliós kiesése után most újabb 70 milliótól esik el a város önkormányzata.

Mint írta: a kormány gazdaságpolitikáját sokáig nagyra értékelte, de úgy látja: ők egyre inkább csak mások pénzéből hajlandók áldozatokra. Felvetette, hogy járuljanak hozzá a víruskezeléshez a kormányközeli politikusok és milliárdos vállalkozók, Mészáros Lőrincet, Tiborcz Istvánt, Rogán Antalt és Lázár Jánost említette. Szerinte a kormánynak le kellene mondania a Budapest-Belgrád vasútvonalról, az éppen megkönnyített Városliget-projektről, Paks II-ről és „az Unió által felszabadított 2000 milliárd forintnyi forrás ellopásáról” és segítség kellene az állás nélkül maradóknak.

A Budapest-Belgrád vasútvonal építését egyébként a Momentum is leállíttatná. A parlamenten kívüli ellenzéki párt szerint ugyanis „ez a beruházás önmagában felesleges, és különösen a vírusjárvány sújtotta egészségügyi és gazdasági válságban egyáltalán nem időszerű, sőt, kifejezetten káros Magyarországra nézve”.

Botka László szegedi polgármester egykori miniszterelnöki kampányszlogenjét, a „fizessenek a gazdagok!”-at húzta elő. Javaslatai szerint amelyik cég 2010 óta több, mint 5 milliárd forint értékben nyert közbeszerzést, az hozzájárulásként fizesse be egy szolidaritási alapba ennek a pénznek az 1%-át, aki több mint 10 milliárdot nyert, az a 2%-át, akik pedig 100 milliárd forintnál többet kaptak, azok 3%-ot adjanak be az alapba. Ebből elsősorban eg kell teremteni a biztonságos munkafeltételeket, például védőfelszereléseket kellene venni az egészségügyi dolgozók, a szociális ágazat és a közszolgáltatások munkatársai számára.

Emellett azt is írta, akinek 100 milliárdnál nagyobb a vagyona, az 3%-kal, akinek 10 milliárdnál nagyobb, az 2%-kal, akinek 1 milliárdnál nagyobb, az 1%-kal járuljon hozzá a járvány miatt bajba jutott emberek megsegítéséhez. Ennek keretében azt javasolta Szeged polgármestere, hogy minden állampolgár kapjon támogatást, hogy a válság ideje alatt a havi jövedelme elérje a nettó 110 ezer forintot. A fennmaradó összegből pedig ott kell segíteni, ahol a legnagyobb szükség van rá – zárta posztját.

Botka LászlóMárki-Zay PéterMomentum