Márki-Zay Lengyelországban: Míg Kaczynskinek egy macskája volt, Orbáné a fél ország

Lengyelországi utazása során Vásárhely polgármestere hétfőn először testvérvárosunkba, Zgierzbe látogatott, majd tegnap részt vett az Európai Helyi Önkormányzatok 9. konferenciáján, ahol pódiumbeszélgetésen és a helyi önkormányzatokról szóló panelbeszélgetésen is szerepet vállalt.

Márki-Zay Péter Zgierz után kedden a festő lengyel Mazuri-tavak melletti Mikolejkiből jelentkezett be, ahová ő is meghívást kapott a Európai Helyi Önkormányzatot Kongresszusára. A kétezer résztvevőt számláló eseményre Európa minden tájáról, még Grúziából is érkeztek politikusok, szakemberek, és az üzleti világ képviselői.

A konferencia keretein belül Márki-Zay Péter tárgyalt Lasek Dawiddal, az Kárpátok Eurorégió elnökével is. A megbeszélésen arról volt szó, miért lenne érdemes Hódmezővásárhelynek is csatlakoznia a szervezethez. De részt vett egy félórás pódiumbeszélgetésen, valamint egy a helyi önkormányzatokról szóló panelbeszélgetésen is. A pódiumbeszélgetés témája az Orbán alatti Magyarország és ezen belül az önkormányzatok helyzete volt, a panelbeszélgetésen pedig egy lengyel polgármester kollégájával, és két politológus professzorral beszélgetett az önkormányzatiság jövőjéről, reformokról és forradalmi változásokról.

A konferenciát értékelve, közösségi oldalán bejelentkezve elmondta: Bár jogosan érték kritikák a Kaczynski alatti Lengyelországot is a jogállamiság, és az alkotmányosság „lazán kezelése” miatt, azt látni kell, hogy a lengyelek az illiberalizmus ideje alatt is folyamatosan, dinamikusan fejlődtek. Az oktatás is csodálatos fejlődést mutat, a PISA teszteken az OECD országokkal együtt a legjobb eredményeket érik el a lengyel gyerekek. Márki-Zay szerint ezeket az eredményeket azért érték el, mert Kaczynski „nemcsak okos volt, de nem is lopott”. – Ő csak egy macskát tulajdonolt, Orbán meg egy fél országot – hasonlította össze a két ország vezetőjét Márki-Zay, aki azért sikertörténeteket – pozitív példákat – is mesélt Magyarországról és Hódmezővásárhelyről.

A másik hasonló példa az ATEV-gyár bűzének története, mondta, amelyet nyolcvan évig szagoltak a vásárhelyiek. – Az előző fideszes polgármesterek tehetetlenek voltak ellene, a mostani vezetés azonban a vásárhelyiek érdekében szembeszállt a kormánnyal, és elérte, hogy egy beruházással megszűnjön a bűz – emlékeztetett Vásárhely polgármestere, aki bevallása szerint nagyon sokat tanult Lengyelországban, amit igyekszik majd a városa javára kamatoztatni.

Márki-Zay Péter lengyelországi útját folytatva holnap Varsóban Bogdan Klich szenátorral, a felsőház külügyi bizottságának elnökével tárgyal majd.

Európai Önkormányzatok KonferenciájaKaczynskiLasek DawidlengyelLengyelországMárki-Zay PéterZgierz