Márki-Zay lemondásra szólította fel Lázárt

Aki ilyen zsaroló kijelentést tesz és egy közösséget fenyeget meg, nem maradhat a helyén – jelentette ki pénteki, rendkívüli sajtótájékoztatóján Hódmezővásárhely polgármestere. Mint azt megírtuk, Lázár János tegnap arról beszélt, hogy a város nem kap pénzt jövőre, ha Márki-Zay Péter marad a polgármester.

Márki-Zay úgy kezdte mondandóját: súlyos vádakkal illették és példa nélküli, hogy egy miniszter kimondja és beismerje, hogy ez a rendszer így működik. Szerinte ez egy beismerő vallomás volt, igaz ők eddig is tudták, de most az ország is megismerhette ezt.

Ezt követően arról beszélt, a Fidesz szalámitaktikát alkalmaz és a legharciasabbatt próbálják leszedni. Márki-Zay szerint a következő városok sem fogják megkapni a támogatásokat, ő hiába nem lesz polgármester itt.

Sorban lesznek áldozatok, nem Vásárhelyről és nem rólam van szó, hanem a magyar jövőről

– tette hozzá.

Felidézte, ez a zsarolás azóta zajlik, amióta először elindult jelöltként 2018-ban. Azt szajkózták a vásárhelyieket, hogy ha ő lesz a polgármester, akkor mecset épül és bezár a kórház – ezt nem hitték el a helyiek, viszont ilyen hazugságokkal nyertek országgyűlési választást tavaly.

Márki-Zay szerint Lázár kijelentései ellenére a TAO-pénzek és az uniós pénzek is jöttek Vásárhelyre és a Modern Városok Programban sem jártak rosszul, a 164 milliárd forint nagyobb része megérkezett. Hozzátette, való igaz, hogy kormányzati látványberuházások nem történtek a városban, de saját forrásból életminőségjavítóak igen. 12 százalékkal nőtt a vásárhelyi cégek forgalma és emiatt magasabb lesz az iparűzési adó bevételünk is – fűzte hozzá.

Beszélt arról is, a 2019-es választási programuk 90 százalékát teljesítették, míg Lázár János legfőbb ígérete az volt még 2018-ban, hogy az első dolga az lesz a parlamentben, hogy eltörli a sírmegváltási díjat. Ez még be sem lett adva javaslatként, de ígért 1500 fős munkáltató Vásárhelyre, az összes templom felújítását, az algyői Tisza-híd négysávosítás – utóbbit most húzta ki a fejlesztési tervek közül.

Ők Hódmezővásárhelyen eltörölték a fideszes vezetés alatt bevezetett, az ország legmagasabb építményadóját a lakosság számára, a vállalkozóknak pedig csökkentették. A Tiborcz-féle, csalással gyanúsított Elios lámpákat kijavították, elérték, hogy a fehérje feldolgozó bűze megszűnjön, a helyieknek ingyenes buszjáratokat indítottak, parkosítások zajlanak, újranyitották a bezárt bölcsődét, kempinget, a korábbi városvezetés által szabálytalanul felhasznált kormánytámogatások jelentős részét már visszafizették.

Még a titkosszolgálat sem talált semmit, az ellenzék kampányát külföldi magyar magánszemélyek támogatták tavaly, akár csak a Fideszét. Lázár teljesen alaptalanul vádol, de megmutatja a Fidesz kommunikációját: vádold azzal az ellenséget, amit te követsz el

– fejtette ki ki a polgármester. Márki-Zay Péter szerint a választás arról szól, hogy

abberáció, lopás, megfélemlítés, vagy tisztesség, adakozás, önkéntesség?

Egy hivatalban lévő miniszter maradhat-e még a hivatalában? Vajon az Unió mit fog szólni, miközben Orbánék készülnek a soros elnökségre? Lázárnak azonnal le kell mondani, ilyen politikus, aki ilyen zsaroló kijelentést tesz és közösséget fenyeget meg, nem maradhat a helyén. Nyílt vitára nem állnak ki, nem demokratikus módon fenyegetnek, az ígéreteket nem tartják be

– zárta gondolatait Márki-Zay.

HódmezővásárhelyLázár JánosMárki-Zay Péterönkormányzati választás