Márki-Zay – Havasi per: elsőfokon felmentették a polgármestert

A Békéscsabai Járásbíróságon elsőfokon ma felmentették Márki-Zay Pétert abban a rágalmazási ügyben, amit Havasi Katalin indított ellene, egy németországi repülőútról szóló sajtóhír kapcsán.

Havasi Katalin, a Hódmezővásárhelyi Fidesz elnöke azért indított rágalmazás miatt pert Márki-Zay Péter ellen, mert a Polgármesteri Hivatal Gyorshír szolgálatán megjelent facebook-posztban azt írták még 2019-ben, hogy ő és családja 2018. tavaszi németországi útjának repülőjegyét a polgármesteri hivatal kabinetirodája rendelte meg, majd a polgármester-csere után ennek dokumentációja eltűnt. Havasi Katalin számára a poszt egésze és címe volt sértő.

A mai ítélet után bejelentkezésében Márki-Zay Péter kifejtette: ez az ötödik bíróság, amely ezzel az üggyel foglalkozott, Hódmezővásárhely, Szeged, Szentes, Csongrád után. Több mint három éve indították, ma megszületett az engem felmentő ítélet. Havasi Katalinék fellebbezni fognak. Most elsőfokon megállapították, hogy ez a cikk mindenben tényszerű volt, ezáltal nem történt rágalmazás, nem volt valótlan az állítás, közpénzzel kapcsolatos ügy volt – fogalmazott a polgármester.

Dr. Hamvas Ödön, Márki-Zay Péter ügyvédje ismertette: leegyszerűsítve, a magánvádló arra hivatkozott, hogy az ő társadalmi megítélése ezzel negatív lett. A bíróság szerint nem, egyébként pedig közszereplőként ezt tűrnie kell. A polgármester pedig teljesítette azt a kötelességét, hogy a közpénzekre vonatkozó információkat közölte a lakossággal.

Az ítélet nem jogerős.

Arról már 2020-ban számoltunk be, hogy az önkormányzat a repülőjegy-vásárlás kapcsán, a törölt dokumentáció miatt is feljelentést tett, ám a szentesi rendőrkapitányság bűnügyi osztálya bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást.

BékéscsabaHavasi KatalinMárki-Zay Péterperrágalmazás