Márki-Zay: gondoskodjunk arról, hogy szabad, demokratikus, jogállamban éljünk

Hódmezővásárhely polgármestere, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje boldogabb, sokkal szerencsésebb évet kívánt újévi köszöntőjében. Azt kérte, együtt gondoskodjunk arról áprilisban, hogy Magyarország szabad, demokratikus, jogállam, polgári ország legyen.

2021 nehéz év volt, különösen a járványt szenvedtük meg, mi magyarok, hiszen volt időszak, amikor nálunk haltak meg lakosságarányosan a legtöbben. Gazdasági nehézségekkel is járt a világjárvány, sokan elvesztették munkájukat, Magyarországon pedig a legrövidebb álláskeresési járulék jár a munkanélkülieknek egész Európában. Társadalmi problémák, egyenlőtlenségek is nőttek, gyűlöletkampányok futottak minden felületen, a magyar társadalom megosztottsága nőtt. Megterhelték országunkat azok a hírek is, miszerint a magyar kormány az eredetileg terroristák megfigyelésére kifejlesztett kémprogrammal hallgatott le tisztességes polgárokat – összegezte az elmúlt évet Márki-Zay Péter.

Kifejtette: ugyanakkor ez az év eredményes is volt, hiszen az ellenzék, tisztességes magyarok összefogása el tudta fogadni egymást, nyílt vitában ütköztették álláspontjaikat. Az innováció eredményeképpen megszületett egy olyan végkimenetel, amire 12 éve nem volt példa: jobb- és baloldali pártok és támogatóik, valamint civilek meg tudtak egyezni a 106 képviselőjelöltről és kiválasztották személyében a miniszterelnök-jelöltet is. Márki-Zay úgy látja, éppen az ellenzék erejét mutatja az, amit a Fidesz folytat: nem csak a lejárató kampányok, hanem az, hogy példátlan mértékű pénzosztás kezdődött.

A támadások kapcsán elmondta, azzal vádolják többek között, hogy eltörölnék a rezsicsökkentést. Ellenkezőleg, például Hódmezővásárhelyen nem 20%-al, hanem 77%-al csökkentettük a rezsit, nem az adóforintokból, hanem az Európai Unió erre a célra adott energetikai korszerűsítési támogatásából. Hogy a minimálbért eltörölnénk? Hiszen az ellenzék közös programja az európai minimálbér, hogy ne csak választások előtt emeljék jelentősen – sorolta.

Emlékeztetett: 2018-ban 47 körzetben volt csak többsége a Fidesznek. Az összefogás most lehetővé teszi, hogy a 106 körzetből 59-et megnyerhetnek. A cél az legalább ennyi mandátum megszerzése – jelentette ki.

Elgondolkozott azon, mitől lenne most több szavazója a Fidesznek, mint 2018-ban, hiszen Európa egyik legszegényebb országa lettünk, a legtöbben halnak meg nálunk covidban, elszabadultak az árak és ezeréves történelmünk legkorruptabb kormánya van hatalmon. Két választást és egy előválasztást nyertem Hódmezővásárhelyen, soha nem a közvélemény-kutatásokra hallgattunk, csak a szavazópolgárokra – fogalmazott.

köszöntésMárki-Zay Péterújév