Márki-Zay Brüsszelben – A költségvetési és az antikorrupciós bizottság vezetőjével is tárgyalt a polgármester

Az Európai Parlament költségvetési és antikorrupciós bizottságainak vezetőjével is tárgyalt Márki-Zay Péter kedden Brüsszelben. A polgármester az ukrán külügyminiszterrel is összefutott a parlament épületében.

Márki-Zay Péter brüsszeli útjának célja, hogy az unió növelje a Vásárhelynek és a többi magyar városnak járó direkt, kormánytól független forrásokat. Erre azért is szükség van, mert az Európai Unió továbbra is visszatartja a Magyarországnak szánt uniós fejlesztési pénzeket, a magyar kormány pedig leállította a Modern Városok Programot.

Költségvetés és korrupcióellenesség

“A Vásárhelynek és a magyar városoknak járó közvetlen, kormánytól független uniós forrásokról tárgyaltam kedden Monika Hohlmeierrel, az Európai Parlament költségvetési bizottságának elnökével” – számolt be a nap első találkozójáról a polgármester.

Az Európai Néppárt befolyásos politikusa a korrupcióellenes harc egyik fontos vezetője: korábban a korrupcióról hírhedt cseh miniszterelnök, Andrej Babis ellen is fellépett – hangsúlyozta Márki-Zay Péter.

“Ezt követően Magyarország nagy barátjával, Daniel Freunddal tárgyaltam. Az Európai Parlament antikorrupciós bizottságának társelnökével beszéltünk a mindent átható magyarországi korrupció mellett arról is, hogyan fenyegette meg nyíltan Lázár János Hódmezővásárhelyt, valamint a hazánkban működő német és svájci építőipari vállalkozásokat” – írta Márki-Zay Péter.

Márki-Zay Péter és Daniel Freund

A városvezető hozzátette: a zöldpárti politikussal arról is egyeztettek, hogyan szolgáltatja ki a magyar embereket és a magyar környezetet a kínai érdekeknek Orbán Viktor az akkumulátorgyárak építésével és a biztonsági előírások mellőzésével.

Ez a két téma kiemelten szerepelt az Európai Parlament zöldpárti frakciójának vezetőivel való megbeszélésen is, Terry Reintkével és Philippe Lamberts-el is.

Terry Reintke, Márki-Zay Péter és Philippe Lamberts

Ukrajna az Unióban

Az uniós vezetőkkel folytatott megbeszélések szünetében Márki-Zay Péter Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszterrel is összefutott az Európai Parlament épületében. 

Fontos, hogy kifejezzük szolidaritásunkat az ukrán nemzettel és az ott élő magyar testvéreinkkel. Ennek jegyében Vásárhelyen negyven menekültnek segítünk egyebek mellett lakhatással – hangsúlyozta a polgármester.

Az ukrán külügyminiszterre a polgármester a folyosón futott össze

Magyarok a magyar ügyért

Brüsszeli magyar politikusokkal és szakemberekkel is tárgyalt Márki-Zay Péter hétfőn és kedden: Ujhelyi István szocialista EP-képviselővel; Jávor Benedek Budapest brüsszeli képviselőjével és Andor László volt uniós biztossal, a Foundation for European Progressive Studies (FEPS) főtitkárával. A magyar városoknak, így a Hódmezővásárhelynek járó uniós források voltak a témái ezeknek a találkozóknak is.

A politikusok mellett a brüsszeli magyar közösség tagjaival is találkozik majd Márki-Zay Péter a belga fővárosban szerda este.

Uniós biztosok, párt- és ügyészségi vezetők jönnek

A következő két napban további uniós pártvezetőkkel, két biztossal és a legfőbb ügyész helyettesével is tárgyal Márki-Zay Péter.

Szerdán Simon Busutillal, az Európai Néppárt csoportjának főtitkárával és Sandro Gozival, az Európai Demokrata Párt elnökével találkozik. Ezt követően pedig Vera Jourovával, a jogállamiságért felelős biztossal tárgyal a polgármester. A kohézióért és a reformokért felelős uniós biztossal, Elisa Ferreirával pedig csütörtökön ül tárgyalóasztalhoz. Szintén csütörtökön beszél Márki-Zay Péter Petr Klementtel, az európai legfőbb ügyész helyettesével.

(Portálunkat a polgármester brüsszeli útjáról Gurzó Ákos tudósítja)

Európai UnióMárki-Zay Péter