Márki-Zay: Benkő kimondta, amit eddig tagadtak, azaz mégiscsak Lázáré a kastély

Beszámoltunk róla: Benkő Zsolt önkormányzati képviselő (Fidesz-Szeretem Vásárhelyt) szerint igazságtalan, hogy csak Lázár Jánosnak kell úthasználati díjat fizetnie – évente 2,7 millió forintért bérlik az utat, ami a vadászházhoz vezet. Márki-Zay Péter polgármester (Mindenki Magyarországa-Tiszta Vásárhelyért) úgy értékelte a videót: ,,meglepő Benkő mostani leleplező beismerése, miszerint az utat kisajátító kastély földesura igenis maga Lázár János.”

A polgármester az ,,év legszórakoztatóbb” videójának nevezte a felvételt. Szerinte miközben Benkő Zsolt ,,azon háborog, hogy az önkormányzattól ellopott kastélyút kisajátításáért fizetni kell, úgy sétálgat ott, mintha ezt bárki megtehetné és nem lenne kerítéssel és egy drága automata kapuval lezárva, kamerákkal és fizetett zsoldosokkal őrizve.”

Felhívta a figyelmet: a kastély jogi képviselőn keresztül ajánlotta fel a bérleti díjat, hivatalos értékbecslés alapján megállapított évi 2,7 milliót 5 évre, amit visszamenőleg azonnal be is fizettek. Az elévülés alapján a korábbi tulajdonosoktól nem lehet behajtani a díjat.

Márki-Zay írt arról is közösségi oldalán, hogy senki más nem sajátított ki önkormányzi utat és kevesebb lenne a bérleti díj, ha a tulajdonos számlával, a kivitelezésről szóló szerződéssel tudná igazolni, hogy az 50 millióra becsült értékű utat ő készíttette el.

,,Benkő kimondta, amit eddig is tudtunk, de Lázár tagadta: a kastély Lázár Jánosé”

– jelentette ki a polgármester. Úgy véli, ,,ha ez így van, akkor az álcaként létrehozott gazdasági társaság csak színjáték:”

  • a környező földeket 2016-ra sorra Lázár János édesanyja és gyermekei vásárolták fel, a valamikor itt állt vadászházat azonban Kulik Jenő, Lázár ügyvéd barátja szerezte meg;
  • a vadászkastélyt is Kulik építtette, a helyi építési szabályzatot is ekkor módosította az Almási-vezette önkormányzat, megkönnyítve a toronydaruval épített luxusingatlan kivitelezését;
  • a vadásztársaságok fideszes állami átszervezésekor a kastély környékén az ország legnagyobb területét szerezte meg az egykori földesúr Návay Kornélról elnevezett vadásztársaság;
  • Lázár János cinikusan nyilatkozott a tulajdonának tagadásakor;
  • Lázár János a 2018-as választásokat és a kormányból való leváltását követően hivatalosan is szerzett 8% részesedést a kastélyban, a részvények 48%-a azonban azóta is titkolt tulajdonosokhoz került.
BatidaBenkő ZsoltkastélyútLázár JánosMárki-Zay Péter