Márki-Zay: Az ATEV-nél milliárdok vannak elkülönítve, a kormány engedélye kellene

Szabó Tímea (Párbeszéd) országgyűlési határozati javaslatot terjeszt elő, hogy valósuljanak meg az ATEV hódmezővásárhelyi fehérjefeldolgozó üzemében azok a beruházások, amelyek megszüntethetik a városban a szagártalmat – hangzott el a független országgyűlési képviselő mai, Márki-Zay Péterrel közös sajtótájékoztatóján.

A hódmezővásárhelyi polgármester elmondása szerint ezek a biofilterek megújítása, a szennyvíz-kibocsátás határérték alá csökkentése és a komposztáló távolabbra költöztetése lenne. Ez utóbbiról a korábban képviselők által a cégnek írt levélben foglaltakhoz hasonlóan azt mondta, ez úgy valósulhatna meg, ha a szerinte kormányrendeletben megígért módon, a Modern Városok Program keretében megtörténne a Rárósi út felújítása úgy, hogy az teherautók közlekedésére is alkalmas legyen.

Szabó bejelentette, hogy emellett közérdekű adatigénylést fog benyújtani az ATEV felé a cég szennyvíz-kibocsátásáról, amely szerint akár a határérték többszöröse is lehet. Mint fogalmazott: megvárják, megkapják-e ezeket az adatokat, ha nem, akkor perelni fognak érte.

„Nem ígéretekre van ennek a városnak szüksége, hogy majd jövőre valami elékeződik, mert olyat már nagyon sokat hallottunk, az azt fogja jelenteni a Fidesz részéről, hogy megcsinálják a 86 ezredik hatástanulmányt és majd tíz év múlva pont ugyanitt fogunk állni, mint most. Köszönjük, ebből nem kérünk!” – fogalmazott a Párbeszéd társelnöke.

2021-re ígérik a megoldást

Márki-Zay Péter szerint az egyébként a polgármestert korábban jelölő szervezetként támogató Tiszta Vásárhelyért egyesület aláírásgyűjtése, melyet eddig már ezren aláírtak, eredményt hozott, hiszen a cég elmondása szerint 2021-re megígérte, hogy elkezdik a beruházásokat, ám szerinte ezen túl nem mondtak konkrétumot.

A Promenád kérdésére azt mondta a városvezető: nem tervezik, hogy a fejlesztések érdekében adókedvezményt adjanak az ATEV-nek, szerinte a kormányzati elvonások és a koronavírus miatt nincs abban a helyzetben a város, az ATEV pedig nyereséges cég, a városnak befizetett 90 milliós adója „nem fogja romba dönteni”. Hozzátette: hálás a Villeroy and Boch cégnek, amiért 130 milliós adónövekedést is elfogadtak.

– mondta a polgármester a cégről. Lapunk kérdésére, miszerint a képviselők nyílt levelére válaszul hitelrontásról ír a cég, azt írja: ő nem lát benne ilyet, de ha valaki be fogja perelni, „tépjen sorszámot”. „Hét gyermekem jövőjéről van szó, nem fognak egy tizenhetedik perrel megijeszteni” – fogalmazott.

Szintén a Hódpress kérdésére a bérlakás-vitáról azt mondta: korábban a Fidesz azzal támadta, hogy ki akar lakoltatni embereket, most viszont azért perlik, mert ezt nem tette meg. Elmondása szerint 2015-ben még a fideszes vezetés alatt komolyabb kilakoltatási hullám volt, ám ezt később ők sem folytatták, ezt követi a mostani városvezetés.

„Ha ezért valakit elítélnek, akkor jó néhány fideszes városvezetőt más városokban egészen biztosan deresre fognak húzni” – fogalmazott Márki-Zay. A városvezető úgy véli, „egy ilyen erkölcsileg vállalhatatlan támadással a Fidesz nem fog sem Hódmezővásárhelyen, se az országban népszerűségre szert tenni”.

Megtalálni a dream team-et

A két politikus elmondta, hogy a helyi ügy mellett az országos ellenzéki előválasztásról egyeztettek 2022-re, amely Szabó szerint fontos, hogy ne csak a körzetekre, hanem az egy közös listára és a miniszterelnök személyére is vonatkozzon. „Az embereknek elege van abból, hogy ki melyik párthoz tartozik, hogy mik a különbségek, mi magunk is egyre inkább azt látjuk, hogy mik a közös dolgaink együtt ezzel az országgal az Orbán-kormánnyal szemben” – fogalmazott Szabó Tímea. Szerinte ez lehetőséget ad az embereknek, hogy az általuk szeretett pártok képviselőit küldjék a következő Parlamentbe. Mint mondta, nem az számít, hogy ők milyen pártok képviselői, hanem, hogy

Lapunk kérdésére, hogy milyen módon küszöbölnék ki az olyan vitákat, ami például a fővárosi előválasztásból Puzsér Róbert akkor főpolgármester-jelölt távolmaradását okozta, azt mondta: folynak az egyeztetések, hogy tudnak civileknek és a pártoknak is elfogadható rendszert kialakítani, amelyben ki tudják küszöbölni a rendszer „meghekkelését”.

Szerinte Budapesten a köztéri sátras megoldás jól működött, ő ezt támogatja, ahogyan az online szavazást is, ha ki tudják küszöbölni, hogy „a Fidesz meghekkelje”. Elmondása szerint a fővárosi folyamatban 70 ezren vettek részt, és ott ez sikerült. Márki-Zay Péter szerint kompromisszumokat kell kötni, hogy találjanak egy olyan modellt, amelyet mindenki elfogad.

Mint fogalmazott, az ő példája is azt mutatja, nincs nyerhetetlen körzet.

ATEV Fehérjefeldolgozó ZrtbérlakásbűzelőválasztásMárki-Zay PéterPárbeszédSzabó Tímea