Márki-Zay: aki a haza sorsáért áldozta életét, vagy fel mert szólalni, az egy hős

Amikor az aradi 13-ra, vagy a szabadságharca,vagy ’56-ra emlékezünk, ugyanazt a küzdelmet látjuk végigvonulni, már Szent Istán óta. Két kultúra küzdelme vonul végig a magyar történelmen. Aki a haza sorsáért áldozta életét, vagy fel mert szólalni, az egy hős – jelentette ki Márki-Zay Péter pénteken, az aradi vértanúk tiszteletére rendezett megemlékezésen.

A polgármester beszédében elmondta, a magyar nemzet vezetői a különböző korokban más-más álláspontot foglaltak el. Ők, akik most jelen voltak a megemlékezésen, nem voltak oldalváltók. Kifejtette, amikor az ukrán háborút hasonlítják ’56-hoz, vagy október 6-hoz, abban az a közös, hogy orosz segítséggel tiporták el a polgári kibontakozást, utóbbi két eseményben éppenséggel Magyarországon.

Márki-Zay beszélt arról is, 2008-ban még nem Ukrajnáért, hanem Grúziáért kellett aggódni, ahol egy másik szabadságáért küzdő népet igyekezett elnyomni az ,,orosz medve„. Akkor a Gyurcsány-kormány volt Putyin párti, Orbánék pedig közölték, Nyugatról jön a szabadság, keletről csak a gáz – a két politikus szerepe azóta megfordult.

Remélem Lázár János Aradon nem felejti el ezt a 2008-as Orbán Viktort és a nyugati értékek mellett szólal fel, csak ez képes nyugati életszínvonalat biztosítani. Elismerek mindenkit, aki ezért a kultúráért hozott áldozatot valaha is. Újabb 174 év múlva a mai napra nézve azokat ünneplik majd, akik ma is az ország szuverenitása, a jogállam mellett állnak ki – fogalmazott Márki-Zay Péter.

A megemlékezésen közreműködött a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ főigazgatója, Nahimi Péter és Benkő Brigitta, a BFMK drámapedagógusa. A mai napon a Kincses temető hősi parcellájában is koszorúztak.

Berényi Károly alpolgármester és Fejes Péter az aradi vesztőhelyen emlékezett meg, valamint Nyáry József és a Bethlen diákjai kerékpárral mentek oda, ahogy minden évben. Továbbá Lázár János volt a szónok, tehát többen is képviselték Vásárhelyt a testvérvárosban.

1848-49-es forradalom és szabadságharcBenkő BrigittaHódmezővásárhelykincses temetőMárki-Zay PétermegemlékezésNahimi Péteroktóber 6