Márki-Zay: akárhogy akadályozzák, tovább fogjuk működtetni a Kapcsolat Központ intézményeit

Ma reggel ismét összeült a HTKT, vagyis a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás. Holott korábban együtt döntöttek a feloszlatás mellett, Mártély, Mindszent és Székkutas önkormányzatai végül nem szavazták meg a HTKT megszüntetését. Hódmezővásárhely ennek ellenére a 2023. június 27-i közgyűlési döntés értelmében ez év december 31-gyel kilép a társulásból.

Cikkünk 2023.09.25-én frissült!

A média különböző felületein megy a politikai adok-kapok Márki-Zay Péter és a másik három település polgármesterei között, mióta Hódmezővásárhely úgy döntött: december 31-gyel mindenképpen kilép a Kistérségi Társulásból. Fideszes polgármesterek a legutóbbi ülésre már el sem jöttek, és bocsánatkérést vártak Márki-Zay Pétertől.

A Társulás ma is ülésezett, ezúttal Szél István, Ambrus István és Zsótér Károly jelen voltak a megbeszélésen. Az ülés után Márki-Zay Péter, a társulás elnöke nyilatkozott a VTV-nek.

– Az már egy pozitívum, hogy ezúttal eljöttek – értékelt a polgármester. – Mi a kormányhivatal és a Magyar Államkincstár véleményért rendszeresen kikérve folytatjuk azt az utat, hogy Hódmezővásárhely ki fog lépni év végével a társulásból – tette hozzá.

Ezt pedig akkor is megteszik, ha a kormányzat vagy Lázár János akadályozza, hogy Hódmezővásárhely önállóan dönthessen a saját szociális intézményeiről, és ne mások veszteségeit fizesse, hangsúlyozta Márki-Zay Péter.

A polgármester biztosította a vásárhelyieket arról, hogy a jelenleg még a társulásba tartozó vásárhelyi intézmények zavartalanul tovább fognak működni: – A költségeket Vásárhely ki tudja fizetni, a többi három település ezt nem fogja tudni, hiszen Hódmezővásárhely nélkül a társulás életképtelen: eddig is mi finanszíroztuk a kisebb településeket, ennek január elsejével vége – nyomatékosította Márki-Zay Péter.

A Kistérségi Társulás a tegnapi közgyűlésen is téma volt. – A kormányhivatal akarta újra meghozatni a döntésünket, melyet már június 27-én azért hoztunk meg, mert fél évvel előre be kellett jelentenünk hivatalosan is, hogy Hódmezővásárhely kilép ebből az általunk finanszírozott veszteséges társulásból. Feltehetőleg azért akarták ezt, hogy ne legyen meg a hat hónap a kilépés dátumától – mondta a polgármester – és csak azért, mert a döntésünket egy ügyintéző rosszul adminisztrálta – egy 1-es helyett 2-est írt – az nem jelenti azt, hogy az önkormányzat döntése, ami ma is visszanézhető a közösségi médiában, ne lenne érvényes.

Ezért úgy tesznek eleget a kormányhivatal felhívásának, hogy az semmiképpen ne akadályozza meg Hódmezővásárhely év végi kilépését a társulásból, és a biztonságos szolgáltatásnyújtást a város gondozott idősek, és az őket ellátó munkavállalók irányában január elsejétől.

Frissítés, reagált a kormányhivatal:

Márki-Zay Péter fentebb olvasható „Feltehetőleg azért akarták ezt, hogy ne legyen meg a hat hónap a kilépés dátumától” mondata miatt a kormányhivatal helyreigazítást kért szerkesztőségünktől. Álláspontunk szerint azonban a mondat nem tényállítás, hanem vélemény. A PK 12. számú kollégiumi állásfoglalás III. pontja szerint „Véleménynyilvánítás, értékelés, bírálat, valamint a társadalmi, politikai, tudományos és művészeti vita önmagában nem lehet sajtóhelyreigazítás alapja.” Természetesen ennek ellenére is közöljük a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal álláspontját az ügyről:

Márki-Zay hangsúlyozta: a társulás régebben, amikor négy fideszes polgármester egyezkedett, anyagi előnyökkel járt, hiszen nyilván nem volt ellentmondás közöttük. Most viszont azt látják, hogy Hódmezővásárhely fejlődését nemcsak anyagilag akadályozza a HTKT, hiszen Vásárhely finanszírozza a kistelepülések feladatellátását is.

Három fideszes polgármester helyett fizessünk mi bármilyen számlát?

– teszi fel a felháborodott kérdést Hódmezővásárhely polgármestere.

– Legalább ilyen fölháborító, hogy ők akarják eldönteni, hogy ki vezesse a mi intézményeinket. Nem vagyunk elégedettek azzal, ahogy eddig végzeték a dolgukat, ahogy Bálint Gabriella hozzááll az idősekhez – jelentette ki Márki-Zay Péter.

Nem fogadjuk el, hogy Lázár János diktáljon Vásárhelyen a vásárhelyi emberek helyett.

üzent a polgármester.

Márki-Zay Péter az ülés után élő bejelentkezésben is beszélt arról, hogy mindenképpen tovább fogják működtetni az intézményeket, és a dolgozók fizetéséről is gondoskodnak, akárhogyan is akadályozza a kormányhivatal, vagy bármelyik állami szerv.

Ambrus IstvánHTKTKapcsolat KözpontKistérségi TársulásMárki_zay PéterSzél IstvánZsótér Károly