Márki-Zay: a szigorú korlátozásokkal magam is egyetértek

Orbán Viktor döntésével, miszerint a szigorú korlátozásokat még szilveszterkor is fenn kell tartani, magam is egyetértek – közölte oldalán Hódmezővásárhely polgármestere. Ugyanakkor a családokról, egészségügyről, tanárokról és munkahelyvédelemről szóló felhívás kapcsán több kérdése is lenne.

Márki-Zay Péter felhívta rá a figyelmet, ma Magyarország a COVID elleni védekezésben a harmadik legrosszabbul teljesítő ország: csak Bulgáriában és Szlovéniában halnak meg többen lakosságarányosan. Lassan nincs olyan magyar, akinek ne halt volna meg családtagja, vagy kedves ismerőse az elmúlt hetekben – ezért egyetért a ma bejelentett korlátozásokkal.

Ezen túl viszont több kérdés is megfogalmazódott benne:

  • Fél évünk volt, hogy felkészüljünk az előre jelzett második hullámra. Dicséretes a lélegeztetőgépek nagy száma, de az egyelőre szerencsére feleslegesen nagy mennyiség helyett nem inkább a használatához szükséges képzett személyzetről kellett volna gondoskodni?
  • Kásler Miklós miniszter évekkel ezelőtt a kórházi fertőzéseket jelölte meg az egészségügy legnagyobb problémájának. Naponta halljuk, hogy ismerőseink éppen a kórházban kapják el a koronavírust, ahova mondjuk egy kartöréssel bekerülnek, majd az ott szerzett vírusba bele is halnak. Hogyan lehetséges, hogy miközben milliárdokat költöttünk stadionokra és jachtkikötőkre, ezzel a problémával senki nem foglalkozott?
  • Ha a munkahelyek védelme fontosabb, mint az emberélet, nem kellett volna több támogatást adni a vállalkozásoknak? Legalább ideiglenesen felemelni a háromhavi álláskeresési juttatás időtartamát? Átmenetileg felemelni a táppénzt a veszélyeztetett és munkahelyükön másokat is veszélyeztető tanároknak?
  • Más országokban a teszteredmények szinte azonnal elérhetőek és kontaktkutatással beazonosítják a köztünk mozgó szuperfertőzőket, tünetmentes hordozókat. Hány életet és munkahelyet lehetne megmenteni nálunk is a tesztelés gyorsításával és a hordozók kiszűrésével?
  • Ki a felelős azért, ha két páciens között nem kap valaki új, steril felszerelést? A védőfelszerelés vagy a szigorú és mindenkire kötelező protokoll hiánya itt emberéletekbe kerül.

Úgy véli, ,,az Orbán utáni, tisztességes és szakértő kormánynak elsősorban és legsürgősebben az egészségügyet kell meggyógyítania.”

korlátozásKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Márki-Zay Péter