Márki-Zay: „A rosszindulat károsabb, mint a járvány”

A vásárhelyi Fidesz-frakció nyílt levélben ekézi a város polgármesterét. Szerintük ő vitte csődbe a várost, miatta kerülnek családok nehéz helyzetbe. Márki-Zay Péter egy másik nyílt levélben reagált minderre. Másképp látja.

„Függetlenül attól, hogy a szervezet bevételeit közvetlenül – strand, művelődési ház, menza, sportlétesítmények, bölcsődék – vagy közvetve – a 200 milliós megvonással: múzeumok, könyvtár, óvodák – érintette a veszélyhelyzet, egységesen három humánus lehetőséget kínáltunk a dolgozóknak.” Ezzel kezdi mai Facebook-bejegyzését Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter.

A helyi Fidesz-frakció nyílt levelére reagál benne. A kormánypárti írás szerint ” Márki-Zay Péter a vásárhelyiekkel fizetteti meg a járványhelyzet árát”. Meglátásuk szerint „ultimátumot adott több száz önkormányzati intézményben dolgozónak, amelynek lényege, hogy május 1-jétől részmunkaidős foglalkoztatás keretében felére csökken a bérük”, „a város pénzét közgyűlési szavazatszámláló rendszer kiépítésére és több száz milliós, titkos informatikai fejlesztésekre pazarolja”, „lesöpörte a Fidesz kezdeményezését, ami a helyi vállalkozások adóterheinek csökkentésére irányult”, „az elmúlt két évben csődbe vitte a várost”, „Hódmezővásárhely a veszélyhelyzet első hónapjában összeomlott, a polgármester pedig most több száz önkormányzati dolgozó bérét veszi el”.

A városvezető szerint „a rosszindulat károsabb, mint a járvány”, és pontokba szedve közölte a nyílt levélben foglaltakról az álláspontját. A város tehát megfogalmazása szerint három humánus lehetőséget kínált a dolgozóknak:

  • Akik gyermekükre vagy szüleikre vigyáznak, szabadságuk elfogyott, otthonról nem tudnak dolgozni, bruttó bérük nettó 25 százalékát segély formájában megkapják anélkül, hogy dolgoznának.
  • Akiknek a bezárt munkahelyen is szükség lehet a munkájukra, a lecsökkent munkateher és lecsökkent finanszírozás miatt 4 órában dolgozhatnak fele fizetésért.
  • Akiknek továbbra is kell a megélhetésükhöz a teljes bérük, azok egy mobil munkaerőcsoportba jelentkezhetnek napi 8 órás foglalkoztatásra, teljes bérük megtartása mellett. A munkaidejük kitöltésére nem tudnak és nem kívánnak a bezárt szervezeteknél feladatokat találni – ehelyett a felszabaduló munkaerőt is a védekezésre tartalékolják.

Közleménye szerint senki nem kapott ultimátumot a fele bére elvételére annak ellenére, hogy a forrásokat az állam semmivel nem pótolta, sőt, maga is százmilliós elvonással nehezítette a védekezés feladatát. Bejegyzésében kiemeli továbbá:

  • Szó sincs százmilliós titkos informatikai fejlesztésekről, ha erről a Fidesz tud, neki is szóljanak.
  • A frakció adócsökkentési tervei érdekes módon csak ott és akkor jelennek meg, amikor ellenzékben vannak: Makón adót emelnek, Vásárhelyen is folyamatosan ezt tették.
  • A várost az előző vezetés vitte csődbe, eddig is milliárdokat kellett visszafizetni még többek között a Lázár János polgármestersége alatt keletkezett adósságokból a Belügyminisztérium, a kórház, a beszállítók és a Magyar Követeléskezelő felé.

A járványhelyzet okozta, a gazdaságot is érintő helyi történésektől lapunk többször beszámolt. Megírtuk: a saját intézményekben dolgozóknak átmenetileg más munkakört biztosítanak, akinek pedig nem tudnak elfoglaltságot adni, a bére negyedét akkor is megkapja.

A bérrendezéssel kapcsolatban hozzá kell tenni: az állam valóban ígért segítő kezet, egy sajtóeseményen azt mondta Palkovics László: 70 százalékban átvállalja az állam 3 hónapra a bérköltséget. Az innovációs és technológiai miniszter ezen később sokat finomított, írta meg az Index. Annak a bérnek a 70 százalékáról van szó, amit a leállás miatt a dolgozó nem kap meg, de csak akkor, ha a cégek bizonyítani tudják, mennyivel csökkentek a megrendeléseik.

FideszMárki-Zay Péternyílt levél