Máris megrongálták az Ótemplom felújított védfalát

Kora reggel az ótemplomi védfal régi, de elrekesztett lejáratnál toporgott két – szemtanúk elmondása alapján, Stan és Pan testméretű – középiskolás lány, majd az egyikük fekete festékkel felfújta a mellvédre a képen látható firkáját. A büntető törvénykönyv szerint ezért 3 év börtön is járhatna.

Tökéletesen nem sikerült az a falfirka, melyet – a szemtanúk szerint – ma kora reggel, két középiskolás korú, termetre a némafilmsztár párost Stant és Pant formázó lány fújt fel az ótemplomi védfal régi – ma elrekesztett – bejárata falára. Arra a korábban is műemléki védettségű védfalra, melyet a város nemrégiben tetetett rendbe, miután ahhoz az 1965-ös toldás óta senki sem nyúlt, s melyet nemrégiben kiemelt műemlékké nyilvánított Lázár János építési- és közlekedési miniszter.

A lányok mostani firkája nem csak az elkövető szellemi színvonalát mutatja meg immár ország-világnak, de azt is, hogy amikor az iskolai nyelvtan órán figyelni kellett volna, arra sem volt képes, mert a felrittyentett Szabapság szó minden betűjét sem találta el tűpontosan, s azt is rosszul tervezte meg, hogy hol kezdi, mert a szó (vélhetően a Szabadság) elválasztásával is akadtak gondjai. Nem tette ki a két része közé a kötőjelet.

A fekete az újabb firka, de az már a szomszédos ház falére került

Hogy a stressz miatt vagy az ordító butaság miatt, azt nem lehet tudni. Az azonban biztos, hogy a graffiti tag-jét, azaz készítője névjegyét sikerrel örökítette meg.

A falfirkálás egyébként a kutatók szerint azonos azzal, mint amikor a kutyák jelölik meg egy-egy lámpaoszlop vagy fa mellett – felemelt lábbal – a területüket.

A graffitizés egyébként nálunk bűncselekménynek számít

A magyar Büntető Törvénykönyv 371. §-a (Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el.) a rongálás különös részi tényállása alá vonja a graffitit is, amelyet falfirka névvel illet.

A falfirka a magyar büntető törvénykönyv szerint festékszóróval, filctollal vagy bármilyen más felületképző anyaggal létrehozott képi, grafikus vagy szöveges felületbevonat, amely nem a vagyontárgy rendeltetésszerű használatához szükséges.

Alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ha a firkálással okozott kár nagyobb mint kétszázezer forint, vagy ha műemléket, szobrot, templomot, sírt rongálnak meg, akkor a maximális büntetés három évig terjedő szabadságvesztés.

Amennyiben a kár több mint kétmillió forint, a büntetés egytől öt évig terjedhet, ha pedig több mint ötvenmillió forint, akkor a büntetés a két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést is elérheti. Egy elvi döntés szerint a fal köznapi és nyelvtani értelemben egy végleges építmény része, olyan graffiti lehet rongálás, amely a fal állagának sérelme nélkül nem távolítható el, falfirkának csak valamely végleges építmény részeként, állagsérelem nélkül el nem távolítható részén elhelyezett felületbevonat tekinthető. Ezért bármely köztéri tárgyat takaró műanyag védőfóliára felvitt graffiti nem valósít meg bűncselekményt.

A Büntető Törvénykönyv ide vonatkozó 371-es paragrafusa
firkagraffitiHódmezővásárhelykötéisolásstan panvásárhelyi hírek