Máris lehet nevezni a Vásárhelyi Ízök Fesztiváljára

Szeptember 7-ig nevezhetnek a IX. Vásárhelyi Ízök Fesztiváljára azok a csapatok, melyen indulni akarnak a szeptember 9-én megrendezendő megmérettetésen.

A Kossuth téri főfőversenyen a következő kategóriában lehet indulni: 1. Vásárhelyi levesek pl. táskaleves, suhantott levesek, stb.) vagy Előételek (pl. krémek, falatkák stb.), 2. Vásárhelyi egytálételek (pl. döröllye, tarhonya, paprikások, raguk, sültek stb.), 3. Vásárhelyi sütemények (pl. fenéken sült túrós lepény, barátfüle, lakodalmas perec, vízen-kullogó, stb.), 4. Más Ízök Vásárhelyi módra az 1-3 kategória szerint (más nemzetek vagy tájegységek ételei, ahogyan mi csináljuk).  Ez alkalommal folytatódik a  Vásárhely Ifjú Séfei (VIS) verseny, ahol olyan csapatok jelentkezését várjuk, ahol a főzők még kiskorúak! 1. korosztály: 14 év alatti versenyzők (mini séfek) 2. korosztály 14-18 év közötti versenyzők (ifi séfek).

Minden ifjú csapatban kérnek egy felnőtt csapatkapitányt, aki felügyeli és koordinálja a csapat munkáját. A csapat feladata, hogy a 4 kategórián belül egy vagy több étel megalkotása. A kóstolás során külön bírálják el ételeiket a felnőtt versenyzőkétől.

A tavalyi zsűri nem csak megkóstolta, meg is örökítette az ételeket

Nevezni, 2023. szeptember 7-ig, csapattal (a csapat és a csapatkapitány (Ínymester) nevének megadásával) vagy egyénileg, az elérhetőségek, és az étel elnevezésének megadásával, Csáki Zsolt gasztro-szervezőnél a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével a hod.gasztrolovag@gmail.com elektronikus levélcímen (levél tárgya: VIF 2023), vagy aláírva személyesen Sonkoly Ágnes szervezőnél a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ információs pultjánál, illetve a korábbi rendezvények szervezőinél és információs pontjainál leadva lehet.

Egy csapat több kategóriában, illetve egy kategórián belül több étellel is nevezhet!!! Minden ételről külön jelentkezési lapot kérnek kitölteni!

  1. Az ételeket csak a saját csapat fogyasztására lehet elkészíteni. A csapat létszáma nincs korlátozva.
  1. Az ételeket minimum 5 tagú szak-zsűri értékeli és a legjobb műveket díjjakkal jutalmazzuk. Az idei évben is kihirdetésre kerülnek „Vásárhelyikum” minősítések.
  1. Az elbírálás során figyelembe veszi a zsűri az étel ismeretét, a csapat egységességét, az alapanyagok megválogatását, az elkészítés módját és minőségét, az ételek ízét, harmóniáját, küllemét, a tálalást.
  • Az idén is különösen nagy hangsúlyt kap az újszerű, újragondolt hagyományos ételek és a fúziós megoldások más nemzetek, tájegységek konyháival!

 A verseny célja – árulta el Csáki Zsolt, a hódmezővásárhelyi és környéki főzés, sütés hagyományainak felkutatása és a mai igényekhez igazodó alkalmazása, illetve olyan, akár új ételek megismerése, melyek gyökere a vásárhelyi régióra jellemzőek. A napjainkban lendületesen fejlődő falusi és városi turizmus gasztronómiai irányú fejlesztése, a térség vendéglátó helyeinek kiváló vendégcsalogató kínálatának bővítése, a térségi ételek, ételsorok kialakításának lehetősége, térségi gasztronómiai kiadványok kiadása. Valamint a városunkra jellemző egyedi, speciális tárgyak, szokások, emlékek, személyek, művek felkutatása, bemutatása… vagyis mindent, ami vásárhelyi, vagyis „Vásárhelyikum”.

Csáki ZsoltdöröllyegasztrolovagKossuth térnevezéstáskalevelVásárhelyVásárhelyi Ízök Fesztiválja