Márciusig maradnak a korlátozások

A védelmi intézkedéseket március 1-ig hosszabbították meg, valamint az országgyűlést kérni fogják, hogy további 90 napra hosszabbítsa meg a különleges jogrendet – hangzott el a mai kormányinfón.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: tudják, hogy nagy áldozatokkal járnak a védelmi intézkedések, viszont amíg nincs kellő vakcina, addig indokolatlan a nyitás. Hozzátette, később újra felülvizsgálják a helyzetet, viszont két esetben látnak arra esélyt, hogy feloldják a védelmi intézkedéseket: ha továbbra is csökken a fertőzöttek száma, illetve ha lesz elegendő vakcina.

Pillanatnyilag nem az a probléma, hogy nem bíznának az emberek a vakcinákban, hanem, hogy nem elegendő a vakcina

– válaszolta újságírói kérdésre a miniszter. Továbbra is hangsúlyozta, hogy az oltás önkéntes lesz, és mindenki kiválaszthatja, melyik vakcinában bízik a leginkább, melyiket szeretné majd beadatni, ha rá kerül a sor.

Gulyás szerint a novemberben bevezetett intézkedésekkel sikerült megfékezni a járvány terjedését, azonban ha most engedményeket tennének, azok beláthatatlan következményekkel járhatnának, pláne úgy, hogy a világban lassan elindul a harmadik hulláma a járványnak.

Gulyás beszélt arról is, a vendéglátóhelyeknek nagy nehézséget jelent a zárás, éppen ezért a velük tartott tárgyalások során megállapodtak, hogy bértámogatásokkal segítik a szektort.

Gulyás GergelykorlátozásokKoronavírus-világjárvány (COVID-19)