Marad az üzemanyag- és élelmiszerárstop

A benzin- és élelmiszerárstopot meghosszabítjuk, valamint a decemberben lejáró kamatstopot is legalább fél évvel – hangzott el a szombati, rendkívüli kormányinfón.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kiküdött számlákból az látszik, hogy többen férnek bele az átlagfogyasztásba, mint korábban gondolták. Úgy véli, ha az EU feloldaná az energetikai szankciókat, már a felére csökkenne a gáz ára.

Nagy Márton, Gazdaságfejlesztési miniszter arról beszélt: a kormány gyármentő-programot indít, vagyis támogatják a gyárak energiahatékonysági beruházását. Továbbá új munkahelyvédelmi programot indítanak, hogy a növekvő energiaárak miatt ne legyenek tömeges elbocsátások. Elmondta azt is, támogatják azokat a vállalatokat, akiknek az energiaköltsége 2021-ben elérte a nettó 3 százalékot. A feldolgozóiparban pedig segítséget nyújtanak a működési és beruházási költségekben.

Gulyás hozzátette, a kormány a jövő héten benyújtja az Országgyűlésnek az Európai Bizottság által kért törvényeket. Szerinte így lezárulhat a kondicionalitási eljárás.

Az ATV kérdésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: kisebb fennakadások voltak az üzemanyag ellátásban, de mindenki tudott tankolni. – Mi a jobb? Mindenhol van, de 800 forintba kerül, vagy lehet kisebb fennakadás, de 480 forint? Természetesen az utóbbi – fejtette ki.

A kormányülésen szóba került, a 18 fok a középiskolákra, gimnáziumokra legyen érvényes, az általános iskolákban 20 fokig lehessen fűteni. Nagy Márton kérdésre elmondta, az USA az egyik legnagyobb nyertese a jelenlegi helyzetnek és a szankcióknak.

Gulyás szerint ha jönnek az uniós pénzek, akkor biztosan megkapják a béremelést a pedagógusok.

Nagy miniszter többször beszélt az ársapkák eltörléséről. A kormányinfón újságírói kérdésre elmondta: ezek ,,nem normál piaci beavatkozások, de nincsenek is normális piaci körülmények.” Szerinte nem maradnak velünk örökké az ársapkák, de már így is lépéseket tettek a kivezetésére, például abban, hogy most már csak a családokat védik vele, a cégeket már nem. Most december 31-ig hosszabbították meg a benzin- és élelmiszerárstopokat.

Gulyás kijelentette, olyan nem fordulhat elő, hogy az energiaárak miatt be kelljen zárni egy kórházat vagy rendelőintézetet. A kormány egyelőre nem nyújt támogatást az önkormányzatoknak. A hatósági áras tüzifáról vasárnap lesz bejelentés.

árstopGulyás GergelykormányinfóNagy Mártonüzemanyagár