Már Vásárhelyen is találkozhatunk botlatókövekkel

Tegnap az Andrássy utca 4. alatt, illetve a Deák Ferenc utca 9. alatt avattak úgynevezett botlatóköveket. Az emlékezés szimbólumait a hódmezővásárhelyi soá (zsidó holokauszt) három áldozatának emlékére, leszármazottaik kezdeményezésére helyezték el.

Bárdos Sománé Ausländer Jolán, Bárdos Dalma és Böhm Pál István – csak három hódmezővásárhelyi a több mint ötszáz közül, akiket a második világháború alatt elhurcoltak, és akik a holokauszt áldozataivá váltak. Emlékükre, és hogy mi se felejtsük őket soha – és azokat, akik hasonló sorsot szenvedtek -, leszármazottaik, a Haraszti és a Muth család kezdeményezésére botlatóköveket helyeztek el egykori hódmezővásárhelyi lakóhelyük, illetve egykori üzlethelyiségük előtt.

A Haraszti és a Muth család Spanyolországból, Németországból, és Budapestről látogattak erre az alkalomra Vásárhelyre, de a megemlékezésen jelen volt a helyi zsidó hitközség elnöke, alelnöke és több tagja mellett Márki-Zay Péter polgármester és emlékező vásárhelyiek is.

Városunkban ez volt az első alkalom, hogy ilyen réztáblákat helyeztek el – a megemlékezésnek ezzel a formájával is arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy soha többé ne történhessen kirekesztés, ne legyenek előítéletek – hangsúlyozta hírportálunknak Vanderstein Noémi, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség alelnöke. A holokauszt 80. évfordulójának alkalmából 2024 emlékév, ennek mintegy nyitórendezvényévé vált a tegnapi avató, amely összecsengett a család elképzelésével is. Megközelítőleg másfél éves családfakutatás vezetett az emlékkövek elhelyezéséhez. A megemlékezésen az egyik családtagtól, Haraszti Zsolttól megtudtuk, az egyik követ az ő, a holokausztot túlélő nagymamájának a nagymamája emlékére helyezték most el, a másik kő pedig ennek az ükszülőnek a lányára emlékeztet.

A botlatókövek gondolata eredetileg Németországból származik (német neve: Stolperstein), Gunter Demnig német szobrász alkotásai; a nemzetiszocializmus áldozatai előtt tisztelgő, macskakőre rögzített 10×10 centiméteres réz emléktáblák, amelyeket az áldozatok egykori lakhelye előtt helyeznek el a járdába süllyesztve.

A városunkban kedden elhelyezett réztáblákhoz hasonlók Magyarország több városában vannak már, a környéken például Szegeden, Szentesen és Makón is.

Vanderstein Noémi, a Zsidó Hitközség alelnöke hírportálunknak elmondta, a 2024-es holokauszt-emlékév egy több rendezvényből álló programsorozat lesz, amelyről folyamatosan értesítik majd a lakosságot. 

Márki-Zay Péter polgármester közösségi oldalán így fogalmazott a tegnapi eseménnyel kapcsolatban:

Hasonló réztáblák Magyarország több városa után, a német központ engedélyével és segítségével kerültek most Vásárhely utcáira, hogy a mellettük naponta elhaladó vásárhelyieknek is eszébe juttassa, hogy hova vezet az, ha egy nemzet a keresztény szeretet és a becsületes polgári értékrend helyett az ostoba gyűlölet útjára téved…

botlatókőHódmezővásárhelyHódmezővásárhelyi Zsidó Hitközségholokausztholokauszt-emlékévMárki-Zay Pétermásodik világháborúmegemlékezésréztáblaSoáVanderstein NoémiVásárhelyzsidók