Már több mint négyezren látogatták december óta a Hódvár játszóházat

Bár még csak zártkörűen működhet, már most bebizonyosodott: hihetetlenül népszerű a vásárhelyi családok körében a város új játszóháza. Mind a Katasztrófavédelem, mind a Népegészségügy hozzájárult már a Hódvár működéséhez, a kormányhivatali eljárás azonban még folyik, és úgy látszik, elhúzódik a hivatalos működési engedély kiadása. A mai rendkívüli közgyűlésen döntöttek: február végéig ezért továbbra is a jelenlegi keretek között, ingyenesen működik tovább a játszóház.

A kormányhivatal december 15-én megállapította az Ótemplomi Református Egyházközség ügyféli jogállását, majd hivatalos nyilatkozattételre hívta fel őket a tervezett játszóházzal kapcsolatban. Az egyházközség ezután hét és fél oldalas levélben fejtette ki a kormányhivatal felé, miért nem szeretné az épületben a játszóház működését. A mai rendkívüli közgyűlésen Petrovics György aljegyző egyetlen dolgot emelt ki az írásból, azt, hogy az egyházközség szerint a játszóház zavarná az iskola működését. Elmondta: amikor korábban ingyenes használatra megkapta az iskola a Petőfi 6. emeleti részét, még lőtér, illetve egy fegyvertároló működött az épület tornatermében, ahol most a játszóház van. Ez akkor sem az iskolát a működésben, sem a kormányhivatalt az engedélyek kiadásában nem zavarta. Hozzátette: a Hódvár játékai egyébként a legszigorúbb tanúsítványokkal rendelkeznek.

A decemberben kötött háromoldalú megállapodás a játszóház üzemeltetésére az önkormányzat, az új Kapcsolat Központ és a HVSZ között még január 31-ig érvényes. A kormányhivatali engedélyeztetési eljárás elhúzódása miatt most február 29-ig meghosszabbították az üzemeltetési megállapodást, amely alapján a játszóház továbbra is térítésmentesen, előzetes regisztrációval működik tovább.

A játszóház népszerűségének illusztrálására az aljegyző aktuális statisztikai adatokat is felsorolt a látogatottságról: a múlt héttel bezárólag 4676 fő kereste fel a Hódvárat, ez 167 fő napi átlagnak felel meg.

Márki-Zay Péter a közgyűlés előtt kiemelte: véleménye szerint a hosszútávú megoldás – hogy ne lehessen egy engedélyeztetési eljárással akadályozni – az lesz, ha a Tornyai intézményének keretébe teszik át a játszóházat – ezt a következő közgyűlésre elő is fogják készíteni.

Az előterjesztést a közgyűlés végül 10 igennel elfogadta, a jelenlévő négy fideszes képviselő tartózkodott.

engedélyeztetésHódmezővásárhelyHódvár játszóházHVSZjátszóházKapcsolat KözpontkormányhivatalközgyűlésMárki-Zay PéterÓtemplomi Református EgyházközségPetrovics GyörgyVásárhelyvásárhelyi hírek