Már robotokkal is védik a természetet a Klímanócskák

A Szabadság téri ovisok kedd délelőtt az állatok nyomait azonosították az udvaron, míg a csoportszobában még a védett állatokat is „megépítették„.

– Azért szeretek robotot építeni, mert már sokszor készítettünk kisállatokat. Én az Északi sarkot építettem, van benne fóka, rozmár és jegesmedve – árulta el Szabó Gréti, az egyik Klímanócska.

Társai állatok nyomait vágták ki, és azonosították, melyiket melyik hagyta, színeztek, horgásztak, természeti képeket festettek, madarakat ismertek fel, nagyítóval keresgették a télre elbújt bogarakat és persze robotból is megépítették (némi segítséggel) a védett állatokat. Mind olyanokat, melyek Mártélyon is előfordulnak.

– Nagyon-nagyon fontos, hogy az óvodában is felismerjük azokat a gyerekeket, akikben felismerjük, hogy tehetségükkel szikrát csillogtatnak. A Zöld Műhely Tehetségműhelyben nagyon nagy hangsúlyt fektetünk erre – árulta el Bozókiné Szabó Ildikó óvónő, a vásárhelyi Klímanócskák program szakmai vezetője, mesterpedagógus. – Azokat a területeket célozzuk meg, melyek a gyerekek logikai készségét, kreativitását fejlesztik. Nagyon fontos számunkra, hogy ezen a területen is minél többet fejlődjünk és minél minőségibb munka jellemezze a nevelőtevékenységünket – tette hozzá.

Az óvónők tavaly szeptemberben részt vettek egy olyan képzésen, mely a robotika világát tárta fel előttük. – Az Edison100 csoport aktív tagjai vagyunk, s nyertünk egy olyan pályázatot, melynek köszönhetően robotokkal dolgozhatnak a gyerekek. Ehhez egy akkreditált képzést is elvégeztünk – mondta.

Mindezeknek a segítségével be tudták kapcsolni a robotikát is a tehetségműhelyben folytatott munkába. Ebben a művészeti tevékenység mellett benne van a környezet- és a klímavédelem is, ezek összekapcsolásával fejlesztik a gyerekeket.

A gyerekek nagyon élvezték a benti foglalkozást, s hogy sokat tanultak, az abból is kiderült, hogy az udvaron nem csak gyorsan megtalálták az állatnyomokat, de mindről meg is tudták mondani, hogy azt mi is hagyta.

HódmezővásárhelyKlímanócskákSzabadság téri óvodavásárhelyi hírek