Már óvodás korban felhívják a figyelmet a klímavédelemre

A „Süni klímavédelmi kreatív és játékos foglalkozás-sorozat” részvetőjeként mintegy 400 hódmezővásárhelyi óvodás izgalmas kreatív feladatok révén bővítette a klímavédelemmel kapcsolatos ismereteit szeptember 28. és október 2. között egy uniós pályázatnak köszönhetően.

A sorozat tartalmilag két közelgő környezetvédelmi jeles napra – az Állatok világnapja (október 4.), valamint a Komposztálás napja (október 10.) – épült, és olyan kérdésekre mutat rá, mint pl. hogyan hat a klímaváltozás a vadonélő védett állatokra és a természeti környezetre, vagy milyen
veszélyeket hordoz a kerti hulladék és az avar égetése.

A foglalkozás keretében az ovisok megtanulhatták, hogy milyen anyagokat lehet környezettudatosan felhasználni az otthoni komposztálás során. A gyermekek megszokott környezetükben, az óvónénik segítségével, több napon át és változatos módon foglalkoztak a témákkal: természeti megfigyelések, kincsek gyűjtése, barkácsolás, „komposzt kas” építése, „rovarszálloda” készítése, szelektív hulladékgyűjtés, 4 kérdésből álló játékos tudásfelmérő lap kitöltése és sünibarát kert kialakítása is része a klímavédelmi oktató-nevelő sorozatnak. Emellett a kisgyermekek a klímaváltozással kapcsolatos rajzokat is készítettek, melyből óvodánként a legjobban sikerültek megtekinthetőek lesznek a projekt honlapján is.

Bozókiné Szabó Ildikó, a Hódmezővásárhelyi klímastratégia projekt szakmai vezetője elmondta:

„A szervezőknek nagy kihívást jelentett a vírushelyzet miatt a gyermekek veszélyeztetése nélküli, de szakmailag egységes programsorozat megtervezése, kivitelezése. Szerencsére minden felkért óvoda lelkesen támogatta a kezdeményezést.”

A hódmezővásárhelyi klímastratégiát támogató szemléletformáló akciókért felelős Atrois Training &Consulting Kft. ügyvezetője, dr. Forgó Gábor annak a meggyőződésének adott hangot, hogy sikerült érdemben bevonni a legkisebbeket a klímatudatos szemléletformálásba, s ezáltal hozzájárulni a felelősen gondolkodó jövő generáció neveléséhez. Reményét fejezte ki, hogy nemcsak ez az egy hét lesz emlékezetes a kicsik számára, hanem a minden résztvevő óvodai csoportnak átadott, „Süni Kiskertje” társasjáték még sokáig emlékeztetni fogja őket a programban tanultakra.

Hódmezővásárhelyklímavédelemóvoda