Májusig meghosszabbíthatják a háborús veszélyhelyzetet

További fél évvel, 2025. május 18-ig hosszabbítaná meg a kormány a háborús veszélyhelyzetet – a társadalmi egyeztetésre bocsátott javaslat már olvasható.

Az anyag szerint a szomszédos országban zajló háború a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius helyzetet eredményezett. A humanitárius katasztrófa kezeléséhez és a nemzetközi, gazdasági változások következményeinek kivédéséhez hazánknak továbbra is biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét.

Hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a menekülő emberek segítésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédése, a kormány a veszélyhelyzet további 180 nappal történő meghosszabbítására tesz javaslatot. A jelenlegi veszélyhelyzet 2024. október 10-ig tart, ez 2025. május 18-ig hosszabbítanák meg.

Az első veszélyhelyzetet 2020 tavaszán a koronavírus miatt rendelték el és többszöri módosítással 2022 júniusáig volt érvényben. 2022 tavaszán, a választások után esküt tett kormány már elrendelte a háborús veszélyhelyzetet, amelyet folyamatosan hosszabítgatnak – annak ellenére, hogy azt mondták, nem lesz végtelenszer kitolva a határideje.

orosz-ukrán háborúveszélyhelyzet