Majdnem százan kérdeztek a jogaikról a Kossuth téren

– Az elmúlt öt órában, mióta itt vagyunk, olyan nyolcvan-kilencven ember jött ide érdeklődni – mondja kérdésemre Dr. Szalóki Bence jogász (képünkön), a Jogpontok ingyenes jogi tanácsadó iroda jogásza, akik ma a Kossuth térre kitelepülve várták az elsősorban munkajoggal kapcsolatos kérdéseket. Azt azért mindjárt hozzáteszi, hogy ebből csak 15-20 embernek volt tényleg jogi kérdése. Mások csak észrevették a sátrat és odament, de volt, aki olvasott róla, hogy lesz ilyen lehetőség és direkt így jött ki.

A projekt leginkább munkajoggal és az ahhoz kapcsolódó területekkel foglalkozik, például a társadalombiztosítással, társasági adóval, vagy a cégjoggal. De Szalóki Bence azt mondja, aki másról kérdez, például öröklésről, közös tulajdonról. Bár siet hangsúlyozni, hogy egy jogász nem ért mindenhez, azt mondja: nekik is igyekeznek a jogi tudásuk alapján segíteni.

– Ma volt olyan munkavállaló, aki egy valószínűsíthető munkaszerződés-módosítás kapcsán kért tőlünk tanácsot – mondja precíz megfogalmazásban a jogász, majd érdeklődésemre lefordítja: arra volt kíváncsi, kötelező-e aláírnia, ha a főnöke módosítani akarja a munkaszerződését.

A Jogpontokat egyébként hét szakszervezet konzorciuma üzemelteti. Az ilyen, uniós támogatással létrejött kitelepülések az állandó jelleggel működő irodákat népszerűsítik, akiket elérhetünk személyesen, telefonon és online. Hódmezővásárhelyen is van két ilyen iroda, a Szegfű és a Zrínyi utcában.

Dr. Szalóki BencejogJogpontokmunkaszakszervezet