Majd háromszor nagyobb adóssága van a fővárosi kormányhivatalnak, mint a Wesley iskoláknak

Egész pontosan most Budapest Főváros Kormányhivataláról, és annak július havi tartozásáról van szó. A Kormányhivatal mintegy 150 millió forint miatt ,,tett utcára” több gyermeket, miközben maguknak majd háromszoros a tartozásuk. Hogy több állami intézményről már ne is beszéljünk. És a kórházakat sem kellene bezárni, nem is szeretnénk.

A Népszava írta meg, hogy a fővárosi Wesley iskolák bezárásáról, azok mintegy 150 milliós tartozása miatt döntő Budapest Főváros Kormányhivatala a Magyar Államkincstár (MÁK) júliusi adatai szerint 424 millió forinttal tartozott beszállítóinak.

A kormányhivatalt a fideszes Sára Botond vezeti, a tartozás mértéke pedig a portál szerint az ország második legjobban eladósodása, amelyek elsősorban beszállítói tartozásokból tevődnek össze.

A Kormányhivatalok összesen 1,5 milliárd forint halmoztak fel júliusban. Az élen a Pest Vármegyei állt 704 millióval. Mivel Szegeden is bezárták a Wesley iskolát, ezért megnézték a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal adatait. Nekik legutóbb csak 2 millió forint volt, de ez az összeg tavaly augusztusban 148 millió, idén áprilisban pedig 58 millió forint volt a MÁK adatai szerint.

A kép a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal előtt zajlott évnyitón készült

De nem csak kormányhivatalok görgetnek maguk előtt tartozásokat. A kórházak sajnos mindig újratermelik ezeket, de a tankerületek lejárt tartozásállománya is tavaly novemberben több mint 1,8 milliárd volt. Ehhez kapcsolódóan a kormány decemberben rezsitámogatást adott a központoknak, így az összeg 26 millió forintra csökkent. Hiába azonban ez a segítség, idén márciusra már ismét mintegy 3,5 milliárd forintot tettek ki az adósságok, mely után újra a kormány segítő kezére volt szükség. Egyes tankerületi központok még a nyári szünetben is tartozásokkal küszködtek, például a Békéscsabai Tankerületi Központnak idén júniusban 119 millió, júliusban már 155 millió forint volt a lejárt adóssága, írja a portál.

Hozzáteszik tehát, hogy az állam úgy kéri számon egyes iskolákon az adósságot, hogy közben szinte minden területen komoly kifizetetlen számlái vannak. A Magyar Államkincstár adatai szerint július végén a költségvetési intézmények lejért adóssága összesen 79,8 milliárd forint volt.

Iványi Gábor azt nyilatkozta, hogy közoktatási intézményeik közül csak kettőnek az adóssága haladja meg a 100 millió forintot, az átlagos köztartozásuk 78 millió forint. A szegedi iskola megszüntetési határozatában szereplő 140 millió júliusi adat, az augusztus 23-i adat szerint ez 115 millió forintra csökkent az inkasszálások miatt, és van olyan budapesti iskola, van olyan iskola, amelynek a köztartozása szeptemberben lenullázódik.

Iványi is hangsúlyozta, a köztartozásaik azért halmozódhattak fel, mert az állam törvénysértő módon megfosztotta egyházukat eredeti státuszától és az azzal járó költségvetési források jó részétől.

Forrás: Népszava

Budapest Főváros KormányhivatalaIványi GáborköztartozásMagyar Evangéliumi TestvérközösségSára BotondWesley Iskola Szeged