Majd ezer fiatalt érdekelt a Cégek piaca

Nyolcadikos, kilencedikes és tizedikes diákoknak rendezte meg ma a Cégek piaca pályaorientációs rendezvényét a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum. A Balogh Imsi Sportcsarnokban egy tűt nem lehetett volna leejteni.

Közel ezer diák érdeklődtek, hogy melyik standon melyik szakmával lehet megismerkedni. A szépészet, a gasztronómia, a vendéglátás, a mechatronika, a cukrászat vonzotta talán a legtöbb érdeklődőt, lévén talán ezeket mutatták be a leglátványosabban. Az biztos, hogy a képzőhelyek és képzések sokfélesége között nehezen tudott választani, akinek még nem forrt ki, mi is szeretne lenni.

– Engem a pincér szakmai érdekelt, mert szeretek emberek közt lenni, jó a beszélőképességem – árulta el a corvinos Kovács Martin, aki számára egyelőre az érettségi megszerzése a legfontosabb feladat.

– Engem a közgazdasági érdekel leginkább, mert jó vagyok matekból, ezért könyvelő szeretnék lenni – közölte az egyik németh lászlós diáklány, aki azonban nem akarta elárulni a nevét.

– Három korosztályt szeretnénk megszólítani. Az általános iskolák pályaválasztás előtt álló felső tagozatosait, saját diákjainkat, illetve a felnőtteket. A célunk a tanulás népszerűsítése – árulta el Kincses Tímea. A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum főigazgatója hozzátette: tizenöt ágazat huszonnyolc szakmáját lehet elsajátítani Vásárhelyen. – Azon túl, hogy a Cégek piaca megszólítja azokat a duális partnereket, szakmai szervezeteket, melyeknél a szakképzés folyik, jelen van a kormányhivatal foglalkoztatási osztálya, a kereskedelmi és iparkamara, illetve a Neumann János és a Szegedi Tudományegyetem mérnök kara, melyek a továbbtanulás lehetőségét szeretné bemutatni a fiataloknak.

A rendezvények a diákok ki is próbálhatták a szakmák gyakorlati oldalát, és azokkal a szakemberekkel is találkozhattak, akik bevezethetik őket a munkaerőpiac rejtelmeibe, s elmondhatják a lehetőségeiket is.

cégHódmezővásárhelyi Szakképzési CentrumKincses TímeapiacVásárhely