Magyarországon teltházasak lesznek a foci Európa-bajnokság meccsei

Aki esetleg izgult, hogy élőben tudja-e nézni a nemzeti tizenegyet, az most fellélegezhet. Magyarország egyedüli országként bevállalta, hogy teltházas lehet a felújított, 68 ezer néző befogadására alkalmas Puskás Arénában az Európa-bajnokság minden mérkőzése. Pláne úgy, hogy a magyarok is kijutottak a tornára és a franciák, valamint a portugálok ellen épp a Puskásban lépnek pályára.

Az UEFA bejelentette, hogy nézők előtt rendezik meg az EURO2020 mérkőzéseit, írja a Magyar Labdarúgó Szövetség. Budapest célja, hogy a Puskás Aréna nézőtéri ülőhelyeinek 100%-át elfoglalhassák a szurkolók, ha megfelelnek a belépés szigorú követelményeinek, teszik hozzá.

A tizenkét rendező város közül nyolc közölte, hogy a járvány, illetve a helyi átoltottság várható júniusi-júliusi alakulása alapján várhatóan stadionját a kapacitása mekkora részéig engedi feltölteni, írja a HVG. Közülük csak Budapest vállal 100%-os nézőszámot:

  • Budapest: 100%
  • Szentpétervár: 50%, de emelkedhet
  • Baku: 50%
  • Amszterdam, Bukarest, Koppenhága, Glasgow: 25-33%, az első három nyitott arra, hogy emelje az arányt
  • London: minimum 25% a három csoportmeccsre, az elődöntőkre és a döntőre emelne rajta

Ez a táblázat azért is érdekes, mert Oroszországban jelenleg és korábban is lehetnek/lehettek nézők a mérkőzéseken, természetesen nem teltházzal. Ők nem gondolkodnak a mostani helyzet olyan drasztikus enyhítésén, mint a magyar kormány.

München, Róma, Bilbao és Dublin még nem mondott végleges arányt. Az olasz kormány kedden azt közölte a Olasz Labdarúgó Szövetséggel (FIGC), hogy támogatja a szurkolók beengedését. A genovai tudományos kutatóközpont, amely az olasz helyzetre mondhatja ki a szabályokat szerdán úgy nyilatkozott, hogy jelen helyzetben az UEFA által kért garancia nem adható meg. A spanyol szövetségnek a baszk törvények okoznak gondot, ugyanis azok alapján ott nem lehetnek nézők. Az ír szövetség pedig arról tájékoztatta az európai szövetséget, hogy a járvány miatt nem tud minimális nézőszámot szavatolni. Ezeknek a városoknak április 19-ig van idejük közölni a részleteket. Egy nappal később az UEFA kongresszusa dönt majd arról, hogy tartanak-e majd meccseket ezekben a városokban.

A külföldi mérkőzésekre elutazó szurkolóknak be kell tartaniuk az adott országok határátlépésre vonatkozó korlátozásait és szabályait, köztük a karanténszabályokat is. Három ország – Magyarország, Azerbajdzsán és Oroszország – azonban némileg megengedőbb eljárást ígért.

Magyarország esetében budapesti meccsekre érkező külföldieknek két, öt napnál nem régebbi negatív koronavírustesztet vagy egy olyan dokumentumot kell majd felmutatniuk az országba való belépéskor, amely igazolja, hogy hat hónapon belül koronavírus-fertőzöttek voltak.

Azok a szurkolók, akik ezekkel a feltételekkel mégsem szeretnének ott lenni a meccseken, április 22-én 18 óráig az UEFA hivatalos jegyértékesítési felületén visszaválthatják a korábban megvásárolt jegyüket. A szövetség visszatéríti a teljes vételárat. Az Európa-bajnoki részvételt novemberben kiharcoló magyar, észak-macedón, skót és szlovák válogatott drukkerei számára az UEFA májustól fenntartja egy újabb jegyértékesítési kör lehetőségét.

Magyarország tehát kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra, a tervek szerint június 15-én Portugáliával, 19-én Franciaországgal játszanának a Puskás Arénában, míg 23-án Münchenben Németországgal.

labdarúgásLabdarúgó EbMagyar Labdarúgó SzövetségPuskás Arénateltház