Magyarországon is megjelent az indiai mutáns

Két fertőzöttet találtak. Müller Cecília szerint egyikük sem járt külföldön.

Ezt György István, az oltási munkacsoport vezetője jelentette be az operatív törzs tájékoztatóján. Elmondása alapján a járvány harmadik hulláma már mögöttünk van, de a vírus sajnos továbbra is itt van még, és az indiai mutáns jelenleg már Magyarországon is jelen van. Éppen ezért nem kizárt, hogy lesz még járványhullám, mondta.

Müller Cecília elmondta, hogy 2 személy fertőződött meg az indiai variánssal, pedig egyikük sem járt külföldön. Az egyikük már gyógyult állapotban van, a másikuk még kórházban, de nem szorul lélegeztetésre.

Hogy képes lesz-e hasonló mértékben terjedni, mint a brit változat, Jakab Ferenc pécsi virológus szerint több dolog, például az oltási stratégia, az átoltottság mértéke, a járványügyi intézkedések megléte és betartása, illetve a brit variáns domináns szerepe is befolyásolhatja. Az eddigi laboratóriumi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy az indiai variáns hatékonyabban fertőzi az emberi sejteket, de a kutatók azt feltételezik, hogy nem terjed olyan gyorsan, mint a brit variáns, írta még áprilisban Jakab Ferenc.

Forrás: HVG

György Istvánindiai mutánskoronavírusMüller Cecília