Magyarországon is megjelent a brit vírusmutáció

Müller Cecília beszélt az Operatív törzs mai koronavírus tájékoztatóján mondta, hogy három elhunyt beteg mintájában azonosították a brit vírusmutációt. Hozzátette azonban, hogy a vakcinagyártók mindegyike állítja, hogy az alkalmazott vakcinák hatékonyak az új mutánssal szemben is.

Elmondta, nyilvánvalóan elkerülhetetlen volt, hogy a mutánsvírus Magyarországon is megjelenjen. Ez a mutáció gyorsan terjed, és a fertőzőképessége 50-70 százalékkal magasabb, mint a koronavírusnak.

Korábban az RTL Klub Híradójának Rusvai Miklós víruskutató azt mondta, hogy a vírus terjedése azonnal növekedésnek indul, ha a fokozottan terjedő angol variáns is megjelenik és ha március végéig nem oltják be az emberek többségét. Azt is mondta ezen felül, hogy a mutáns vírus jobban kötődik a sejtekhez, nagyobb számban termelődik, így könnyebben terjed. Ha például egy zsúfolt üzletben eddig el tudtuk kerülni a fertőzést, ezután nem biztos, hogy azonos körülmények között megússzuk. Ha nálunk is elterjedne a mutáció, az keresztülhúzza a várakozásokat, azaz a jelenlegi korlátozások mellett is csak lassabban csökkenhet a fertőzések, a betegek és a halálesetek száma, mondta.

Forrás: Telex

koronavírusMüller Cecíliavírusmutáció